Seria de manifestări consacrate Centenarului Marii Uniri va începe la Iași
Publicat de , 11 octombrie 2017, 15:04
Președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, a anunțat, astăzi, că debutul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri va avea loc la Iași.
„Având în vedere importanța istorică a județului nostru, am avut în vedere ca evenimentele care vor marca Centenarul Marii Uniri să debuteze de la Iași. Este adevărat că putea să înceapă de la București sau Alba Iulia, cereri sunt și de la Bacău și de la Focșani, dar Iașul a adus un aport foarte mare pentru Marea Unire. Având și un raport de activități foarte bun, Executivul a hotărât ca debutul Centenarului să fie de la Iași”, a declarat Maricel Popa.
Potrivit acestuia, manifestările dedicate Centenarului vor începe cu o ședință de Guvern, eveniment care se va desfășura în sediul Bibliotecii Universității Tehnice Gheorghe Asachi.
O ședință simbolică de Parlament se va desfășura la Teatrul Național, aceeași locație în care, în 1916, regele Ferdinand a deschis lucrările Parlamentului mutat la Iași.
Tot în cadrul programului Centenar va fi reiterat un scurt traseu feroviar între Gara Ciurea și Gara Iași, pentru comemorarea celor peste 1.000 de morți din accidentul feroviar produs în iarna anului 1916 din cauza supraaglomerării generate de numărul de refugiați din zonele ocupate, accident considerat drept cea mai mare catastrofă din România.
Cu acest prilej, în zona unde acum 100 de ani a avut loc această tragedie vor fi plantați 1.000 de stejari și tei, în memoria celor decedați.
Printre activitățile care vor fi organizate de Consiliul Județean Iași va fi și o activitate simbolică a „Marii Adunări”, eveniment în cadrul căruia vor fi aduse laolaltă toate porturile tradiționale de pe teritoriul României.
Din cadrul manifestărilor nu va lipsi ceremonialul de prezentare și defilare a drapelelor de luptă ale Regimentului 15 Războieni, care în prezent poartă denumirea de Brigada 15 Mecanizată Podu Înalt, care în 1917 a luptat pentru eliberarea capitalei.
Un ceremonial religios va fi oficiat de Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
De asemenea, în data de 24 noiembrie va fi organizat Balul Centenarului, eveniment la care este așteptată participarea președintelui României și a altor 600 de invitați.
„Manifestările se vor încheia cu Balul Centenarului, care vreau să se permanentizeze în fiecare an. Proiectul a presupus o muncă de peste două luni. Am cerut inițiative și părerea instituțiilor de cultură abilitate, în septembrie am avut o comisie formată din consilieri de la toate partidele. De la Primărie nu am primit nicio inițiativă în cadrul acestor manifestări. Au spus că au creat propriul lor Departament Centenar”, a afirmat Marcel Popa.
Conform declarațiilor acestuia, contribuția financiară a Guvernului României la desfășurarea evenimentelor de la Iași este de 5,9 milioane de lei.
Banii provin din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.
(Agerpres/ FOTO )