Propunerea legislativă a fost inițiată de senatorul UNPR Marian Vasiliev, acesta precizând că data propusă coincide cu Ziua mondială a alimentației (World Food Day), declarată de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, pentru creșterea gradului de conștientizare publică a problemelor privind alimentația la nivel mondial și consolidarea solidarității în lupta împotriva foametei, malnutriției și sărăciei. Totodată, Marian Vasiliev susține că „adoptarea prezentei legi, precum și acțiunile organizate cu această ocazie ar duce la o mai mare conștientizare a acestui fenomen”, se arată pe site-ul cdep.ro.
Potrivit expunerii de motive a actului normativ, „studiile arată că cea mai mare parte a veniturilor cetățenilor români este utilizată pentru cumpărarea de alimente. În același timp, România risipește în fiecare an, conform rapoartelor UE, o cantitate de 5 milioane de tone de alimente”.
Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, la 3 noiembrie 2015, denumirea inițială de Ziua națională a combaterii risipei alimentare fiind amendată și votată ca Ziua națională a alimentației și a combaterii risipei alimentare, pentru a avea aceeași conotație cu Ziua mondială a alimentației. Camera Deputaților a adoptat inițiativa legislativă la 2 martie 2016, iar la 29 martie 2016, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii.
Prin Legea nr 47/2016 privind instituirea acestei zile, publicată în Monitorul Oficial al României la 1 aprilie 2016, autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și organizațiile neguvernamentale pot organiza manifestări și acțiuni publice, luând în considerare culoarea galbenă drept culoare specifică a acestei zile.