(UPDATE) DNA cere aviz pentru arestarea lui Marko Attila. Deputatul UDMR, acuzat de abuz în serviciu, în acelaşi dosar cu şefa DIICOT
Publicat de Lucian Bălănuţă, 21 noiembrie 2014, 20:32
UPDATE, ora 20:30 – Deputatul UDMR de Covasna Marko Attila, cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru abuz în serviciu în dosarul despăgubirilor acordate de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), susţine că singura lui vină e că ‘a făcut parte dintr-o comisie’.
Marko Attila a declarat vineri, pentru AGERPRES, că a fost audiat în cursul serii zilei de joi de către procurorii DNA, în calitate de fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, care i-au adus la cunoştinţă învinuirile, însă nu cunoaşte conţinutul dosarului, prin urmare nu poate face declaraţii pe marginea acestuia.
Şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, cere Parlamentului ridicarea imunităţii pentru reţinerea şi arestarea preventivă a deputatului UDMR Marko Attila, urmărit penal pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Potrivit DNA, fapta a fost săvârşită în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), în dosarul în care a fost reţinută, alături de alte persoane, şi şefa DIICOT, Alina Bica, şi care sunt propuşi vineri pentru arestare preventivă.
‘În conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constituţia României şi ale art. 195 alin. 1 şi 2 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Laura Codruţa Kovesi a transmis procurorului general al României cererea şi referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Marko Attila, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit’, se arată într-un comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES.
Sursa citată precizează că, la 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, compusă, printre alţii, din Marko Attila, Alina Bica, Dragoş Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, a aprobat raportul de evaluare corespunzător dosarului nr. 22714/ FFCC, cu încălcarea prevederilor legale privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.
DNA menţionează că, astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, puteau constata că expertul a folosit, în cadrul metodei comparaţiei vânzărilor, variabile (terenuri) care nu erau asemănătoare cu terenul supus evaluării, din punct de vedere al suprafeţei, locului amplasării şi datei evaluării.
‘Aprobarea raportului de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, corespunzător dosarului nr. 22714/ FFCC, de către membrii sus-menţionaţi ai Comisiei (…), s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, care prevăd că, în baza raportului de evaluare, Comisia Centrală va proceda fie la emiterea deciziei reprezentând titlul de despăgubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare. Membrii Comisiei au realizat faptul că valoarea terenului era supraevaluată, aspect care reiese şi din faptul că, în şedinţa din 24.02.2011, când dosarul nr. 22714/ FFCC mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului’, se spune în comunicat.
Procurorii au reţinut că fapta lui Marko Attila şi a celorlalţi membri ai Comisiei, care, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care a fost stabilită valoarea de peste 377 milioane lei pentru un teren în suprafaţă de 13 hectare, prin supraevaluarea acestuia, a condus la un prejudiciu de peste 263 milioane lei, echivalentul a peste 62,5 milioane euro (reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.
‘Astfel, din probele administrate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit o infracţiune de corupţie, iar privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal. În acest sens, trebuie avute în vedere gravitatea faptelor, modul şi circumstanţele de comitere a acestora, anturajul şi mediul din care provine inculpatul, antecedentele penale şi celelalte împrejurări privitoare la persoana acestuia’, se mai arată în comunicat.
Cererii transmise i-au fost ataşate referatul întocmit de procurorii DNA care efectuează cercetări în cauză, precum şi copie a dosarului de urmărire penală. (Agerpres/ FOTO evz.ro)