Ministrul Mediului: Depozitele ecologice de la Moara şi Pojorâta trebuie să intre în funcţiune în cel mai scurt timp
Publicat de gabrielarotaru, 20 octombrie 2017, 17:09
Depozitele de deşeuri de la Moara şi Pojorâta trebuie puse în funcţiune cât mai repede, a declarat vineri, la Suceava, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, care a atras atenţia că platformele provizorii, avizate în 2015 doar pentru un an, vor fi închise.
‘Lucrurile în judeţul Suceava privind depozitarea deşeurilor sunt neconforme cu legislaţia naţională şi europeană şi, pentru că şi aici avem unele probleme ce ţin de modul în care nu am reuşit să colectăm selectiv, astfel încât ţinta de ţară în 2020 să fie de 50% din total deşeuri produse de noi toţi, am discutat punctual cu preşedintele Consiliului Judeţean (n.r.-Gheorghe Flutur) şi cu primarii care au platforme temporare de depozitare, să văd care este situaţia reală a funcţionării SMID (n.r.-sistem de management integrat al deşeurilor) de la Suceava, a realizării celor două depozite‘, a spus Gavrilescu.
Ministrul a arătat că, la Pojorâta, construcţia a fost finalizată şi se lucrează la căile de acces către acest depozit, iar la cel de la Moara, finalizat, s-a lansat procedura de achiziţie pentru operatorul de salubrizare, astfel încât, în cel mai scurt timp, deşeurile produse de cetăţenii din judeţ să poată fi duse la acest depozit.
‘Am atenţionat conducerea Consiliului Judeţean Suceava că atât la Pojorâta, cât şi la Moara banii din fondurile europene pentru finalizarea acestui proiect au fost fazaţi şi că aceste două depozite trebuie să intre în funcţiune în cel mai scurt timp‘, a spus Gavrilescu.
Ministrul a precizat că, în urmă cu doi ani, s-au dat autorizaţii temporare pentru platforme unde să fie colectate deşeurile până când se vor finaliza cele două depozite ecologice, dar autorizaţia a fost, iniţial, pentru un an.
‘Am atenţionat Consiliul Judeţean că perioada de viaţă a celor două depozite este de zece ani din momentul în care intră prima maşină‘, a spus ministrul, solicitând autorităţilor sucevene să aplice legea pentru operatorii de salubrizare, care trebuie să ducă la aceste depozite temporare numai deşeuri colectate selectiv, astfel încât doar partea umedă să fie depusă în groapă, iar restul reintroduse în procesul tehnologic şi trimise direct la producători.
Totodată, ministrul a spus că toţi cei care au participat vineri la şedinţa de lucru de la Prefectura Suceava ‘au înţeles că legea trebuie respectată, iar cei care nu o respectă primesc sancţiuni’.
‘Sancţiunile nu vor mai fi la limita inferioară, ci am cerut Gărzii Naţionale de Mediu să fie la limita superioară, astfel încât toată lumea să respecte legea‘, a spus ministrul.
Gavrilescu a precizat că, în cazul depozitelor temporare din judeţul Suceava, acestea vor putea fi închise in situ, dacă s-a respectat legea şi depozitarea a fost făcută selectiv, iar gropile au fost construite respectând condiţiile pentru un depozit permanent, având toate măsurile de siguranţă. Dacă nu s-a respectat legislaţia şi nu s-a făcut selectarea se vor aplica sancţiuni, deşeurile urmând a fi selectate şi duse la depozitul de la Moara, a menţionat ministrul.
Gavrilescu a estimat că depozitul de la Moara ar urma să intre în funcţiune la sfârşitul acestui an dacă procedura de selecţie nu va fi contestată, iar cel de la Pojorâta, în a doua parte a anului viitor. (Agerpres/ FOTO adevarul.ro)