Drepturile migranților sub lupa Liga Apărării Drepturilor Omului (LADO) filiala Cluj
Publicat de ralucadiaconiuc, 23 octombrie 2017, 12:54
Problematica migranților este atent analizată prin intermediul unui amplu proiect. Astfel, Liga Apărării Drepturilor Omului (LADO) filiala Cluj, în parteneriat cu Institutul Intercultural Timișoara (IIT) și Centrul pentru Studiul Comparat al Migrației (CSCM) , desfăşoară în perioada decembrie 2016 – decembrie 2017 etapa 1 a proiectului „Centrul Român de Cercetare a Migrației, CRCM”. Este vorba de un proiect finanţat prin Programul Naţional – Fondul pentru Azil, Migraţie şi Integrare (FAMI/16.01.01).
Specialiștii de la Cluj spun că proiectul își propune crearea unui nou cadru conceptual de documentare si informare, şi a unor noi instrumente de cercetare privind studiul proceselor de integrare a beneficiarilor de protecţie internaţională (BP) şi a resortisanţilor ţărilor terţe (RTT) în societatea românească prin înfiinţarea Centrului Român de Cercetare a Migraţiei – CRCM.
Totodată există un grup țintă care este format din beneficiarii unei forme de protecţie (BP) în România (refugiați, protecție subsidiară, temporară) dar și din imigranţii la nivel general folosind focus grupuri, dezbateri tematice, interviuri, chestionare dar și instituţiile publice cu responsabilităţi în domeniul imigraţiei.
Echipa coordonatoare a proiectului explică faptul că mai este și un grup ţintă secundar al proiectului este reprezentat de experţi din instituţii publice: Ministerul Educaţiei (ISJ-uri), Ministerul Muncii (AJOFM-uri, primării, AJPIS-uri), ministerul Sănătăţii (CAS-uri), Autoritatea Naţională pentru cetăţenie, selectaţi pentru sprijinirea elaborării, completării şi actualizării bazei de date şi a platformei, şi sprijinirea cercetării propuse prin proiect. Se adaugă specialişti, masteranzi şi doctoranzi din 5 facultăţi din: Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Constanța constant angrenaţi în procesul de cercetare pentru sprijinirea în elaborarea/ actualizarea bazei de date şi a platformei, selectaţi din următoarele specializări: sociologie, drept, politologie, economie, psihologie, IT, selectaţi cu call de competenţe. Din acealși grup țită fac parte voluntari din cele 5 regiuni de migraţie din România recrutaţi din personalul de implementare al proiectelor de integrare sau din instituţii publice locale cu responsabilităţi în domeniul integrării imigraţiei, selectaţi cu call de competenţe pentru sprijinirea procesului de cercetare.
Tot la capitolul grup țintă secundar intră reprezentanţi ai autorităţilor publice pregătiți să formeze la rândul lor personalul din instituţii, ONG-uri, alţi actori relevanţi în abilităţi de utilizare a platformei de măsurare a integrării.
Trebuie precizat așa cum explică inițiatorii proiectului, că, accesarea bazei de date va fi realizată în scop de studiu, iar experţii din instituţii publice centrale şi locale vor utiliza baza de date pentru documentare, analiză, sprijin pentru elaborarea rapoartelor sectoriale, a rapoartelor transversale, a strategiilor locale, regionale şi la nivel naţional de integrare a imigraţiei.
Instituțiile de învățămînt superior au un rol important și este vorba de Universităţi din România (Bucureşti, Cluj, Constanţa, Iaşi, Timişoara), participante în proiect prin institutele sau cercetătorii implicaţi în proiect, şi încă cel puţin 5 universități, cercetători sau instituţii ale statului cu competente pe migraţie implicaţi ca parteneri în sprijinirea proiectului pe parcursul implementarii lui; universităţi şi Institute de Cercetare din Uniunea Europeană prin platforma de comunicare în limba engleză.
Din aceași grup țintă mai face parte mass-media la nivel naţional şi internaţional; studenţi români şi străini, inclusiv masteranzi şi doctoranzi, prin site-ul cu informaţii relevante în limba engleză şi română sau ONG-urile din România cu preocupări în domeniu.
Scopul proiectului este multiplu și se are în vedere crearea Centrului Român de Cercetare a Migrației – CRCM respectiv 5 Filiale de cercetare în București, Cluj-Napoca, Constanța, Iași și Timișoara, active, crearea rețelei de voluntari în domeniul cercetării, crearea unei platforme de măsurare a nivelului de integrare a BP și RTT, crearea bazei de date privind integrarea generatoare de statistici. Alte aspecte luate în considerare prevăd pregătirea a personalului din instituții publice pentru utilizarea platformei dar și asigurarea vizibilității proiectului prin : afișe și pliante, site-ul proiectului, deplasări și conferințe internaționale, publicații în presă (articole, interviuri, etc.), comunicate de presă etc.
În cadrul proiectului a fost organizată la Cluj, Conferința Internațională în perioada 5 – 6 septembrie 2017. Conferința a avut loc la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), din cadrul Universității Babeș-Bolyai, unde au fost prezenți, alături de partenerii proiectului – Centrul pentru Studiul Comparat al Migratiei (CSCM), Cluj-Napoca și Institutul Intercultural Timișoara (IIT) – experți și cercetători în domeniul integrării și migrației care au contribuții active în ceea ce privește obiectivele prioritare ale proiectului (Indexul de Integrare a Migranților și Platforma Online).
Liga Apărării Drepturilor Omului (LADO) filiala Cluj, în parteneriat cu Institutul Intercultural Timișoara (IIT) și Centrul pentru Studiul Comparat al Migrației (CSM) continuă amplul proiect și va disemina rezultatele la finalizarea lui.
(Raluca Daria Diaconiuc, corespondent Radio Iași)