Suceava: Fost primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc, trimis în judecată într-un dosar de corupţie
Publicat de Andreea Drilea, 3 noiembrie 2017, 14:44
Fostul primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc, Constantin Gabriel Şerban, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava, într-un dosar de corupţie, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de DNA.
Şerban este acuzat de ”săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”.
În baza unor documente semnate de fostul primar al municipiului Câmpulung, Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului ar fi încasat ilegal, în perioada 2010 – 2012, subvenţii agricole de la Uniunea Europeană.
Potrivit anchetatorilor, ”în calitate de primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc, i-a înlesnit inculpatului Piticari V. Ioan, cu intenţie, obţinerea de subvenţii, în mod necuvenit, în campania 2011, în sumă totală de 219.448,15 lei, în numele Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului, prin aceea că i-a eliberat acestuia, o adresă nr. 15091/09.09.2011, pentru a-i servi la APIA CJ Suceava, pe care inculpatul Piticari V. Ioan a depus-o în dosarul de subvenţii/2011 al Asociaţiei Piatra Şoimului, fără a fi înregistrată în evidenţele APIA CJ Suceava, adresă care are un conţinut inexact în accepţiunea art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 întrucât creează aparenţa unei deţineri legale a păşunii mun. Câmpulung Moldovenesc, de către Asociaţia Piatra Şoimului, după data expirării contractului de arendare nr. 16332/31.08.2007 încheiat pe 3 ani”, se precizează în comunicatul DNA.
În acelaşi dosar a mai fost trimis în judecată şi Ioan V. Piticari pentru săvârşirea a două infracţiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. Acesta, în calitate de reprezentant legal al Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului a folosit la APIA CJ Suceava, în numele Asociaţiei Piatra Şoimului, cu rea-credinţă şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, documente falsificate prin contrafacerea subscrierii şi documente cu conţinut inexact, faptă având ca rezultat obţinerea pe nedrept de subvenţii pe suprafaţă (SAPS), în sumă totală de 634.603,26 lei
De asemenea, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a Nicoletei Cheler, consilier superior, şef al Serviciului Autorizare Plăţi (fostul IACS) din cadrul APIA-Centrul Judeţean Suceava. Ea este acuzată de ”săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene”, conform sursei menţionate.
Aceeaşi măsură de trimitere în judecată a fost luată şi faţă de Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului ”pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene”, reiese din comunicat.
Procurorii DNA au propus menţinerea măsurilor asiguratorii dispuse asupra bunurilor imobile aparţinând lui Ioan V. Piticari, Nicoleta Cheler şi Constantin Gabriel Şerban, până la concurenţa sumei de 1.193.838,50 lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava – Secţia penală.
(Agerpres/FOTO arhivă romanialibera.ro)