Botoşani: Patru poliţişti de frontieră trimişi în judecată într-un dosar de abuz în serviciu
Publicat de , 8 noiembrie 2017, 17:39
Doi ofiţeri şi doi subofiţeri de la Sectorul Poliţiei de Frontieră (SPF) Româneşti, judeţul Botoşani, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar de abuz în serviciu.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis, miercuri, AGERPRES, Liviu Ciobanu, la data faptelor coordonator de tură în cadrul SPF Româneşti, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, instigare la favorizarea făptuitorului şi fals intelectual, iar Dinu Barnea, la data faptelor şef al SPF Româneşti, a fost trimis în judecată sub control judiciar pentru aceleaşi infracţiuni, plus cele de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.
De asemenea, au fost deferiţi justiţiei, în stare de libertate, Florin Nacu şi Mihai Burlacu, la data faptelor agenţi de poliţie în cadrul aceleiaşi unităţi, pentru abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului.
‘La data de 31 octombrie 2014, inculpatul Barnea Dinu, în calitatea menţionată mai sus, la solicitarea unei persoane cu care se afla în relaţii de cointeresare, prin intermediul comisarului de poliţie Ciobanu Liviu, cu intenţie, i-a determinat pe doi subalterni, inculpaţii Nacu Florin şi Burlacu Mihai, să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu dispună măsurile legale care se impuneau în cazul constatării unei infracţiuni la regimul circulaţiei’, se precizează în comunicat.
Conform aceleiaşi surse, cei doi agenţi nu au constatat infracţiunea flagrantă comisă, aceea de conducere a unui vehicul pe drumurile publice având permisul de conducere anulat, lăsând persoana în cauză să-şi continue deplasarea.
Potrivit procurorilor, Dinu Barnea a aprobat ulterior o notă-raport întocmită de comisarul de poliţie Liviu Ciobanu, în care era consemnat în fals că niciuna dintre patrule nu a constatat infracţiuni pe perioada efectuării serviciului.
‘Prin aceste demersuri au fost prejudiciate interesele legale ale Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, ca unitate de poliţie de care aparţineau ofiţerii şi agenţii de poliţie, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru persoana respectivă, constând în evitarea atragerii răspunderii penale pentru fapta comisă’, se menţionează în comunicat.
Procurorii anticorupţie mai arată că, între 20 martie 2013 şi 30 iunie 2016, cu rea-credinţă, inculpatul Dinu Barnea, în calitatea pe care o avea, a solicitat şi a obţinut de la Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, în baza unui contract de închiriere încheiat în fals cu o altă persoană, chirie lunară pentru o locuinţă pe care în realitate nu o folosea. El a cauzat astfel un prejudiciu material în cuantum total de 43.289 de lei, sumă cu care instituţia s-a constituit parte civilă în cauză.
‘De asemenea, în cursul lunii martie 2013, în încercarea de a ascunde faptul că deconta chirie de la unitatea angajatoare, inculpatul Barnea Dinu a determinat două persoane să semneze un document întocmit în fals şi antedatat chiar de el, pe care cu prilejul audierii sale în prezenta cauză, l-a depus la dosar, în încercarea de a contracara acuzaţiile penale formulate la adresa sa’, mai susţine DNA.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Botoşani, cu propunere de a se menţine măsurile preventive dispuse de procurori. (Agerpres/FOTO arhiva adevarul)