Arta românească împletită cu meșteșugul mâinilor dibace și cu suflete divine – Tradiții cu Dumitru Șerban (ora 21:03, 09.11.2017)
Publicat de Lucian Bălănuţă, 9 noiembrie 2017, 10:02
Zilele acestea Iașiul a găzduit cea de-a X-a ediție a evenimentului – „Meşteri şi meşteşuguri tradiţionale din Moldova”. Evenimentul a fost unul reușit, conturând și anul acesta frumosul prin tradiție și întărind, încă o dată, aplecarea neamului românesc spre origini și obiceiuri străbune.
Meșteri fruntași din întreaga țară s-au reunit, cu ajutorul lui Dumnzeu, și anul acesta, pentru a-și expune truda muncii lor și pentru a arăta generațiilor actuale reperul valorilor, făcându-i să nu-și uite strămoșii cu toate îndeletnicirile casnice care conturau viața de odinioară.
Impreisonant este faptul că la acest eveniment nu au lipsit meșterii generației tinere, remarcând că tradiția se află pe mâini bune, dar impresionant a fost nu doar că meșterii au fost din rândul celor tineri, ci și vizitatorii s-au adunat, cu mic cu mare, pentru a fi părtași muncii meșterilor, unii doar clătindu-și ochii, alții plecând, cu suveniruri tradiționale, spre casele lor.
Doamna Silvia Cozmâncă, președinte al Asociației ART-Meșteșugurile Prutului, invitată la dialog, ne prezintă efortul din spatele organizării acestui eveniment, fiind bucuroasă și mulțumită că a ajutat-o Dumnezeu să pună, cap la cap, toate instrumentele necesare desfășurării acestui târg, prezentându-ne meșterii și meșteșugurile fiecăruia.
Printre meșterii care au dialogat cu noi amintim pe Maricel Apalaghiei din satul Hulub, comuna Dângeni, județul Botoșani, care, întors spre natură, colectează tot ce aceasta oferă, susținând alimentația sănătoasă și sănătatea prin colectarea mierii pe care o impachetează punând-o spre vânzare vizitatorilor.
Meșteșugurile în familia Apalaghiei sunt impletite, pentru că, pe lângă munca depusă pentru obținerea mierii, naturale și sănătoase, domnia sa mânuiește instrumentele “sfârtecând” lemnul și dând formă autentică, lemnul prinzând viață și grăind de la sine. În acest meșteșug este ajutat și susținut de membrii familiei care se implică și creează alături de el, îmbogățind obiectele tradiționale din zestrea familiei.
Un alt invitat al emisiunii este Andrei Vladimir, tânărul de doar 19 ani, din Bârlad, județul Vaslui, care este desăvârșit în arta cusutului, torsului, împletitului, țesutului, da, ați citit bine, este vorba despre un flăcău, nu despre o fată, bun la casa oricui, pentru că știe să facă de toate. Să nu credeți că ceea ce face este doar o opțiune pentru “a-și îmbrăca” timpul liber, ci e o adevărată meserie, cu care și prin care trăiește și se hrănește spiritual și material.
Pentru că povestea este atât de mare, încât mergem înspre scrierea unui roman, vă invităm să-l citiți, filă cu filă, în seara aceasta, pentru a le contura portretele poveștile meșterilor populari. Toate frecvențele Radio Iasi vă stau la dispoziție, pentru dumneavoastră, pentru că doar ascultând Radio Iași îți asculți inima.
Text, audio, foto: Dumitru ȘERBAN