Prima unitate de cercetare a cutremurelor de suprafaţă din România va fi inaugurată în satul gălăţean Izvoarele
Publicat de Andreea Drilea, 20 noiembrie 2017, 09:13
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului inaugurează astăzi, în satul gălăţean Izvoarele, prima unitate de cercetare a cutremurelor de suprafaţă din România, o investiţie guvernamentală de 250.000 de euro.
Satul gălăţean Izvoarele a devenit cunoscut în toamna anului 2013, când în decurs de două luni şi jumătate, în localitate s-au înregistrat peste 470 de cutremure, fenomene care i-au speriat pe locuitorii neobişnuiţi cu aşa ceva. După o pauză de un an de zile, cutremurele au revenit, după care s-au oprit, pentru ca în primăvara acestui an, în aceeaşi localitate, să se înregistreze şi o mare alunecare de teren, care a condus la evacuarea temporară a câtorva localnici. Toate aceste fenomene au determinat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului să se gândească la studierea zonei din punct de vedere seismic. În consecinţă, în această vară au început lucrările de amenajare ale unităţii de cercetare, care cuprinde trei staţii seismice amplasate în zona Izvoarele, Schela şi Negrea.
Construcţiile sunt dotate cu senzori seismici îngropaţi sub pământ la 60 de metri şi echipamente de ultimă generaţie. Sistemul este automat, iar toate informaţiile obţinute sunt transmise la Institutul de Fizica Pământului.
(Rador/FOTO arhivă citynews.ro)