Dieta mamelor în perioada alăptării poate preveni dezvoltarea de alergii alimentare la copii (studiu)
Publicat de Andreea Drilea, 22 noiembrie 2017, 06:50
Mamele care consumă alimente cu potenţial alergen în perioada în care alăptează îşi pot proteja astfel copiii de apariţia şi efectele negative ale alergiilor alimentare, sugerează un studiu realizat în Statele Unite, publicat luni şi citat de Xinhua.
Realizat de o echipă de oameni de ştiinţă din cadrul Spitalului de Pediatrie din Boston şi de la Facultatea de Medicină Harvard, studiul a demonstrat că femelele gestante de şoareci care au consumat alimente cu potenţial alergen, precum ouă şi alune, au transferat descendenţilor lor anticorpi cu rol protector prin intermediul laptelui.
Anticorpii au determinat organismul puilor să producă celule imunitare T cu rol de reglare a specificului alergen, ceea ce le-a oferit capacitatea de a tolera alimentele alergene, se arată în studiul publicat în Journal of Experimental Medicine.
Descoperirea vine în sprijinul noilor linii directoare pentru prevenirea alergiilor care au respins recomandările anterioare potrivit cărora mamele ar trebui să evite alimentele cu potenţial alergen în timpul sarcinii şi în perioada alăptării.
”Dacă mamele ar trebui sau nu ar trebui să consume alimente alergene în timpul sarcinii a fost un lucru controversat”, a declarat Michiko Oyoshi de la Departamentul Pediatric de Alergologie şi Imunologie din Boston, care a realizat cercetarea în colaborare cu Richard Blumberg de la Brigham and Women’s Hospital din Boston.
”Mai multe studii au venit cu rezultate diverse, parţial pentru că este dificil de estimat momentul în care mamele şi copiii intră în contact pentru prima oară cu un anumit aliment. Însă, pe un model de şoarece, putem controla expunerea la hrană”, a explicat ea.
Studiul a demonstrat că laptele matern provenind de la femelele care au consumat alimente alergene a prevenit anafilaxia, dar şi producţia de imunoglobulină E şi expansiunea celulelor mast, ambele fiind caracteristici ale unui răspuns alergic.
Rolul protector al laptelui matern a fost demonstrat chiar şi atunci când a fost introdus în alimentaţia altor pui care nu fuseseră expuşi în perioada uterină la alimente alergene.
În cadrul altor experimente, femelele care alăptau şi care nu au consumat niciodată alimente alergene au primit anticorpi specifici de la alte femele; şi această metodă s-a dovedit a avea un rol protector pentru puii alăptaţi.
Laptele matern uman oferit şoarecilor cu sisteme imunitare ‘umanizate’ a avut de asemenea rol protector, ceea ce sugerează că descoperirile studiului efectuat pe aceste rozătoare ar putea fi valabile şi în cazul copiilor.
Echipa condusă de Michiko Oyoshi urmează să efectueze acest studiu şi pe subiecţi umani, precizează sursa citată.
(Agerpres/FOTO arhivă mamicaalapteaza.md)