Protest în faţa Primăriei Capitalei, marţi, de Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeii
Publicat de Andreea Drilea, 24 noiembrie 2014, 16:33
Coaliţia pentru Egalitate de Gen va organiza, marţi, cu prilejul Zilei Internaţionale împotriva violenţei asupra femeilor, un protest prin care solicită autorităţilor publice locale să îmbunătăţească serviciile de asistenţă în cazurile de violenţă asupra femeilor.
Protestul va avea loc în faţa sediului Primăriei Capitalei din Splaiul Independenţei nr. 291 – 293, începând cu ora 11, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Front, remis luni AGERPRES.
‘Serviciile oferite în prezent victimelor violenţei în familie sunt insuficiente, fie că ne referim la serviciile de găzduire temporară (adăposturi), fie la cele de consiliere psihologică şi juridică, asistenţă financiară sau în găsirea unui loc de muncă. Totodată, serviciile oferite de DGASMB şi DGASPC-uri direct sau prin intermediul unor organizaţii nonguvernamentale trebuie să fie mai bine cunoscute de către lucrătorii din Poliţie, IML şi unităţile spitaliceşti de urgenţă pentru ca victimele să fie informate cu privire la existenţa lor’, arată organizatorii, într-un memoriu ce urmează a fi depus la sediul Primăriei Capitalei şi la primăriile de sector.
Conform comunicatului citat, participanţii la protest vor aduce fiecare câte o pereche de pantofi de femeie pentru a crea un spaţiu simbolic în memoria femeilor care şi-au pierdut viaţa în urma violenţei. Pantofii aduşi vor fi donaţi ulterior unor organizaţii ce se ocupă de cazuri sociale.
Principalele revendicări care vor fi transmise primarului general, reprezentanţilor CGMB, primăriilor de sector şi consilierilor locali sunt: să facă o evaluare internă pentru a cunoaşte situaţia exactă a serviciilor oferite victimelor violenţei în familie, să extindă şi să promoveze mai bine serviciile de informare, consiliere psihologică, asistenţă juridică, orientare profesională, oferite fie direct, prin personalul direct angajat, fie prin parteneriate cu organizaţii şi liber profesionişti, să ia măsuri ca angajaţii însărcinaţi cu prestarea serviciilor să fie formaţi să asiste victimele corespunzător.
Protestatarii mai solicită ca victimelor nevoiaşe să li se acorde sprijin financiar pentru decontarea certificatului medico-legal, secţiile de poliţie din Capitală să fie informate asupra serviciilor pe care le oferă DGASMB şi DGASPC-urile din sectoare, în aşa fel încât lucrătorii din Poliţie, la rândul lor, să informeze victimele asupra serviciilor sociale de care pot beneficia, iar IML şi spitalele de urgenţă să fie informate cu privire la serviciile pe care le pot accesa victimele violenţei în familie prin intermediul DGASMB şi al DGASPC-urilor.
Evenimentul de marţi face parte din campania ’16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeilor’ şi este organizat la iniţiativa Coaliţiei pentru Egalitate de Gen formată din: Centrul Parteneriat pentru Egalitate – CPE, Asociaţia pentru Libertate si Egalitate de Gen – ALEG, Societatea de Analize Feministe AnA, Asociaţia pentru Drepturile Femeilor Rome – E-Romnja si Asociatia Front.
La 25 noiembrie, este marcată în întreaga lume Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeii (International Day for the Elimination of Violence against Women), pentru a aduce în conştiinţa publică faptul că acest fenomen reprezintă o gravă încălcare a drepturilor omului.
În 1979, a fost adoptată Convenţia ONU pentru Eliminarea tuturor Formelor de Discriminare împotriva Femeilor, principalul instrument internaţional al drepturilor femeilor şi fetelor.
Adunarea Generală a ONU a stabilit, prin Rezoluţia din 54/134 din 17 decembrie 1999, ziua de 25 noiembrie drept Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor şi a invitat guvernele, organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale să organizeze activităţi menite să trezească conştiinţa publică în faţa acestor probleme.
Activiştii pentru drepturile femeii marchează Ziua împotriva violenţei începând cu 1981. Această dată comemorează asasinarea, în 1961, la ordinele preşedintelui Rafael Trujillo (1930-1961), a celor trei surori Mirabal, activiste din Republica Dominicană. Alianţele secrete ale generalului Leonidas Trujillo cu biserica, aristocraţia, intelectualii şi presa au stat la baza controlului său absolut. În timpul regimului său, mai mult de 30.000 de persoane au fost executate.
Violenţa împotriva femeii este o realitate şi estimările ONU arată că abuzurile asupra femeilor nu doar persistă, ci sunt în creştere. Datele arată că 35% dintre femeile din întreaga lume s-au confruntat cu o formă de violenţă fizică şi/sau sexuală. (Agerpres/FOTO 7-zile.com)