Protestul angajaţilor APIA s-a încheiat după aproape cinci ore; autorităţile promit o majorare a salariului cu 10% (sindicat)
Publicat de gabrielarotaru, 29 noiembrie 2017, 15:49
Protestul angajaţilor Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) s-a încheiat după aproape cinci ore, angajaţii APIA urmând să primească o mărire de 10% la salariu, printr-o ordonanţă de urgenţă, a declarat miercuri, Octavian Mateescu, preşedintele sindicatului APIA, la finalul discuţiilor cu reprezentaţii Guvernului.
‘Am discutat cu domnul secretar de stat Mareş (Sorin Roşu-Mareş, secretar de stat în Ministerul Agriculturii n.r.) şi cu domnul Sepi (Marius Sepi, secretar de stat în Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social n.r). Am stabilit că va intra o ordonanţă de urgenţă în şedinţa de Guvern de miercurea viitoare, prin care majorarea de 25% (a salariului brut n.r.) se va transforma în 35% pentru instituţiile care derulează fonduri europene. În ceea ce priveşte cererea noastră legată de trecerea pe grila aparatului central, ea nu se poate realiza din cauza bugetului’, a spus Mateescu.
Acesta a precizat că ordonanţa va fi dată pentru ‘a regla un pic’ Legea salarizării unitare (153/2017).
‘Nu este dată special pentru noi, pentru APIA, ci pentru mai mulţi angajaţi ai sistemului bugetar, printre care suntem şi noi. Ordonanţa ar trebui dată miercurea viitoare, le mai trebuie un aviz’, a mai spus Mateescu.
Premierul Mihai Tudose a afirmat, miercuri, la începutul şedinţei Guvernului, în legătură cu manifestanţii din faţa Guvernului, că un director la APIA din teritoriu are un salariu lunar de 12.498 de lei, cât al unui ministru.
‘Apropo de salarizare, apropo de nişte manifestaţii din faţa Guvernului, e informaţie publică cât are unul dintre domnii din Piaţă – 12.498 de lei salariul lunar pentru un director de la APIA din teritoriu. Li se pare puţin, nouă ni se pare că e mult pentru un director dintr-un judeţ să ia cât un ministru. Dar să rămânem aici’, a spus Tudose.
Câteva sute de membri ai sindicatului Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) din ţară au protestat miercuri în faţa Guvernului, între orele 10:00-15:00, aceştia fiind nemulţumiţi că nivelul de salarizare al angajaţilor din cadrul centrelor judeţene nu este egal cu cel al salariaţilor din aparatul central.
Protestul a început joi, 16 noiembrie, în mai multe judeţe din ţară, când salariaţii APIA au întrerupt lucrul în semn de protest faţă de perspectiva scăderii salariilor de la 1 ianuarie 2018 cu aproximativ 30%, ca efect al aplicării Legii salarizării unitare. Ulterior, pe 22 noiembrie, şi-au strigat nemulţumirea în faţa Ministerului Agriculturii. Ministrul de resort, Petre Daea, le-a transmis angajaţilor APIA din teritoriu ‘să fie liniştiţi şi să muncească’, pentru că sunt plătiţi pentru munca lor.
Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA a transmis vineri, 17 noiembrie, un comunicat în care considera ‘inacceptabile practicile de intimidare la care sunt supuşi salariaţii APIA’, în urma protestelor demarate joi la centrele locale şi solicita conducerii să întreprindă acţiunile necesare pentru a garanta tuturor salariaţilor instituţiei din teritoriu păstrarea salariilor nete, începând cu 1 ianuarie 2018.
APIA are în prezent 4.859 de posturi, din care în jur de 400 sunt la nivel central.
Aproximativ 500 de angajaţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură din ţară protestează, la această oră, în faţa guvernului.
Ei sunt nemulţumiţi de faptul că salariile celor care lucrează în teritoriu sunt mai mici decât cele ale angajaţilor din Bucureşti.
Aproximativ 500 de oameni protestează aici la această oră aici, în Piaţa Victoriei. Ei sunt nemulţumiţi pentru că cei din Bucureşti au salarii în momentul de faţă cu aproximativ 15% mai mari ca cei din teritoriu şi le este frică că, de anul viitor, datorită contribuţiei care va trece de la angajator la angajat, această discrepanţă între Capitală şi teritoriu va fi de 40%.
Ei luptă aici sau protestează, mai bine spus, împotriva discriminării în APIA şi spun că toţi ar trebui să fie trataţi egal. Puţin mai devreme, şase reprezentanţi ai sindicatelor au intrat la guvern şi vor vorbi cu ministrul, ca, mai apoi, la ora 13:00, să se ia o decizie, cum spuneau cei prezenţi, în şedinţa de guvern.
Protestul a început la ora 10:00, aici, în Piaţa Victoriei şi va continua până la ora 15:00 astăzi. Îi puteţi auzi şi dvs pe protestatari. Au venit sindicatele din Argeş, Cluj, chiar Cartel ALFA şi încă mai sunt aşteptaţi oameni să vină aici, până într-o mie de oameni, cum spuneau cei prezenţi.
(Agerpres, Rador/ FOTO adevarul.ro)