Iaşi: Festivalul „Teodorenii” – „Povești cu vânători, pescari și gurmanzi”
Publicat de gabrielarotaru, 5 decembrie 2017, 15:34
Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” din Iaşi organizează, în perioada 7-9 decembrie 2017, o nouă ediție a Festivalului „Teodorenii”.
Ajuns la cea de a patra ediție, Festivalul „Teodorenii” reprezintă deja un reper cultural de primă mână, prin profesionalismul cu care este organizat, prin relevanța activităților propuse și prin calitatea invitaților săi. Spre deosebire de alte manifestări de profil, Festivalul „Teodorenii” caută, de la ediție la ediție, alte teritorii literare și culturale. Tema din acest an este „Povești cu vânători, pescari și gurmanzi”.
Festivalul va începe joi, 7 decembrie 2017, ora 10.00, la Secția de Împrumut pentru Copii (Sediul central al Bibliotecii, Bd. Ștefan cel Mare, Nr. 8-10, mezanin), unde va avea loc concursul literar „La vânătoare de zmei”. Liceeni de la Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași și Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” Iași vor vâna zmei din basmele populare românești, culese de nume grele ale literaturii române – Petre Ispirescu și G. Dem. Teodorescu, dar și zmei moderni, descriși de Mircea Cărtărescu, în volumul Enciclopedia Zmeilor.
De la ora 12.30, la Sala de lectură va avea loc ședința extraordinară a Clubului „Junimea-Scriptor”, în cadrul căreia prof. univ. dr. Constantin Dram și scriitorul Liviu Papuc vor prezenta cartea „200 de rețete cercate de bucătărie românească și alte trebi gospodărești”, scrisă de M. Kogălniceanu și C. Negruzzi. Moderatorul evenimentului este scriitorul Lucian Vasiliu, directorul Editurii Junimea. Programul ca continua cu festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului de desene dedicat scrierilor lui Ionel Teodoreanu și a Concursului de traducere și retroversiune „Ionel Teodoreanu vs. Ally Carter”. La cele două concursuri au participat 172 de elevi (34 la cel de traducere și retroversiune și 138 la cel de desene).
Următoarele evenimente programate în prima zi a Festivalului se vor desfășura la Filiala „Ion Creangă” (Casa de Cultură a Sindicatelor, Bd. Socola, Nr. 134, etaj 2). Astfel, de la ora 14.00, va fi inaugurat Fondul de documente „Ioan Holban”, donație particulară a scriitorului Ioan Holban, însumând peste 700 de volume, iar de la ora 14.30 am pregătit un eveniment special dedicat scriitorului Valeriu Stancu, fost director adjunct al Bibliotecii Județene „Gh. Asachi”, cu prilejul primirii, la Roma, a prestigiosului „Premio Europeo Capo Circeo – 2017”, la secțiunea „Letteratura e Media Europei e Mediteranei” („Literatură și Media din Europa și Bazinul Mediteranean”). De la ora 17.00, tot aici are loc și Clubul de lectură „Să citim împreună”. Subiectul discuțiilor îl constituie romanele „La Medeleni” de Ionel Teodoreanu și „Inocenții” de Ioana Pârvulescu. Moderatori: conf. univ. dr. Emanuela Ilie (Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi), prof. Antonina Bliorț (Colegiul Național Iași) și prof. Elena Mănucă (Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași).
Ziua I se va încheia la Galeriile „Pod Pogor” cu o suită de lansări de carte de „sezon”: „Mâncarea și vinul”, prezentată de Marian Timofti, președintele Organizației Somelierilor din România – OSR 2011, „100 de rețete pentru 100 de ani de la Marea Unire” de Marius Cristian (Costăchel) și o prezentare de cărți de rețete vechi vânătorești din colecțiile particulare ale membrilor Asociației de Vânătoare și Pescuit Sportiv Iași – AVPS L.R. Hunters. Dănuț Ungureanu, Michael Haulică și Anamaria Ionescu vor închide seara cu ultimele apariții editoriale: „Luna în orașul blestemat”, „Noir de București” și „Crăciunul care nu a mai venit”.
Programul complet poate fi consultat pe site-ul dedicat evenimentului www.teodorenii.ro. (Radio Iaşi/ FOTO bjiasi.ro)