Sirenele vor suna timp de trei minute la Timişoara, pentru a aminti momentul când devenea primul oraş liber de comunism
Publicat de Andreea Drilea, 20 decembrie 2017, 10:32
La Timişoara vor suna astăzi, la ora 12:00, sirenele timp de trei minute, pentru a aminti momentul în care, în urmă cu 28 de ani, municipiul de pe Bega devenea primul oraş liber de comunism.
Atunci, de la balconul Operei, membrii Frontului Democratic Român, prima formaţiune politică democratică, fomată din manifestanţi în 20 decembrie ’89, au citit revendicările străzii.
Muncitorii din marile fabrici au intrat în grevă, armata s-a retras în cazărmi, iar demonstranţii aşteptau ca şi celelalte oraşe din ţară să li se alăture.
Unul dintre participanţii la revoluţia de la Timişoara, profesorul Adrian Kali, a povestit în această dimineaţă, în „Apelul Matinal” de la Radio România Actualităţi, cum au fost acele zile fierbinţi.
Adrian Kali: Chiar ziua de 20, în această zi am fost operat a doua oară pe viu, mi s-a scos al doilea proiectil şi am fost chemat sus pe spital şi am văzut cum au ieşit muncitorii. Erau foarte mulţi răniţi acolo. În acea zi am fost fericiţi că oraşul s-a declarat liber de comunism, văzând oamenii în stradă, mii de oameni au ieşit din acea întreprindere şi seara am trecut de la agonie la extaz. Gara de Est a fost animată de trenuri. Veniseră trenurile cu luptători din gărzile patriotice de la Craiova. Ulterior, am aflat de acel plan, „Tunetul şi Fulgerul”, de a reprima muncitoreşte, adică un fel de mineriadă, eu ştiu, una dintre pre-mineriadele pe care poporul român ar fi trebuit să le vadă. În seara de 19 spre 20 decembrie sunt furate 43 de cadavre de la morga Spitalului Judeţean Timişoara, sunt aduse la Bucureşti şi sunt incinerate, dar până la acest eveniment erau în jur de 72 de morţi.
(Rador/FOTO arhivă news.ro)