Noul an aduce modificări semnificative de taxe şi impozite
Publicat de Andreea Drilea, 2 ianuarie 2018, 07:50
Noul an a adus modificări semnificative de taxe şi impozite, cu efecte atât asupra angajaţilor şi firmelor, dar şi a primăriilor. Iar printre cele mai importante se află transferul tuturor contribuţiilor sociale în sarcina salariaţilor, alături de reducerea cu 6 procente a impozitului pe venit.
Primul salariu din noul an este aşteptat cu mai mult interes ca de obicei de angajaţii din ţară. Este momentul în care vor afla sigur dacă veniturile le vor rămâne neschimbate sau vor fi mai mici, în urma schimbărilor fiscale făcute de Guvern prin ordonanţă de urgenţă la sfârşitul lui 2017. Teoretic, potrivit acestor modificări, au crescut contribuţiile salariatului pentru pensii de la 10,5 la 25%, şi pentru sănătate de la 5,5 la 10 procente. În schimb, scade impozitul pe venit de la 16 la 10%.
De cealaltă parte, angajatorii nu vor mai plăti decât 2,25% contribuţie la stat, faţă de 22 de procente acum. Marile companii şi statul au decis deja să folosească această diferenţă pentru a mări salariile brute ale angajaţilor, astfel încât aceştia să nu piardă la veniturile nete, însă pentru angajaţii micilor firme nu este deocamdată clar câţi bani vor lua la primul salariu. Guvernul consideră că aceste schimbări vor aduce mai mulţi bani la bugetul de stat şi la fondul de pensii.
Şi o altă schimbare din seria celor destinate să reducă evaziune fiscală este plata defalcată a Taxei pe Valoare Adăugată – se va aplica doar firmele cu datorii la plata TVA sau care se află în insolvenţă.
Aanaliştii spun, însă, că nu se ştie dacă măsura va aduce mai mulţi bani la buget.
Aurelian Dochia, analist economic: Întreprinderile care îşi plătesc TVA-ul, şi-l plătesc şi că există sistemul ăsta de plată separată cu cont dedicat TVA-ului, fie că nu, iar cele care nu plăteau se înscriau într-un circuit evazionist, care nu este demantelat de această măsură.
Tot de la 1 ianuarie a crescut salariul de bază minim brut pe ţară de la 1.450 la 1.900 de lei lunar. Aceasta înseamnă pentru angajaţii cu venituri mici o creştere cu 130 de lei a sumei pe care o primesc în mână în ziua de salariu.
(Rador/FOTO arhivă romaniatv.net)