CNAS: Prelungirea relaţiilor contractuale cu casele de asigurări de sănătate
Publicat de Andreea Drilea, 3 ianuarie 2018, 07:31 / actualizat: 3 ianuarie 2018, 10:59
UPDATE ora 11:00 – Până la sfârşitul anului 2017, peste 60% din medicii de familie aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate au semnat actele adiţionale de prelungire pentru trimestrul I al anului 2018 a contractelor încheiate de furnizorii de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate, iar programul de lucru al caselor a fost prelungit astfel încât să poată fi semnate aceste acte adiţionale, pentru a asigura continuitate în acordarea asistenţei medicale.
‘Vom prelungi programul de lucru ori de câte ori va fi necesar şi vom acordă toată asistenţa medicilor de familie pentru ca aceştia să poate semna acordurile de prelungire în timp util’ – declară preşedintele CNAS, Laurenţiu Teodor Mihai.
În acelaşi timp, CNAS face toate demersurile care ţin de atribuţiile instituţiei pentru menţinerea continuităţii asistenţei medicale furnizate asiguraţilor şi solicită medicilor de familie maximă responsabilitate faţă de pacienţii pe care-i au în îngrijire.
‘Din păcate, unii lideri ai organizaţiilor profesionale sugerează că pacienţii medicilor de familie – vârstnici cu multiple probleme de sănătate, copii, bolnavi cronici – au fost lăsaţi să sufere din cauza unor revendicări ale acestora, cu toate că au fost rezolvate o mare parte din solicitările care ţin de CNAS, iar finanţarea pentru medicina de familie înregistrează cea mai mare creştere alături de asistenţa medicală pentru specialităţi clinice’ – afirmă preşedintele CNAS.
‘Am încredere în profesionalismul medicilor de familie şi am convingerea că majoritatea acestora nu-şi vor uita legământul profesional şi datoria faţă de pacienţi.’ – concluzionează Laurenţiu Teodor Mihai.
Medicii de familie care nu au semnat actele adiţionale de prelungire a contractelor încheiate cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu vor mai elibera, de astăzi, reţete gratuite şi compensate şi nici trimiteri.
Astfel, pacienţii vor fi nevoiţi să îşi plătească medicamentele şi, în unele cazuri, şi controalele, dacă acestea nu sunt oferite pro-bono.
Decizia medicilor a fost anunţată în contextul nemulţumirilor generate de promisiunile neonorate ale guvernanţilor, făcute în luna noiembrie, după protestele de stradă în care au fost ceruţi mai mulţi bani pentru medicina primară şi eliminarea birocraţiei.
(Rador/FOTO arhivă fortcapitalresources.com)