(EXCLUSIV/Interviu) Vlad Filat, la Iaşi: “Pe Prut nu va mai apărea niciodată sârma ghimpată”
Publicat de Lucian Bălănuţă, 26 noiembrie 2014, 15:39
Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a subliniat, la recenta dezbatere publică organizată la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, că exemplul oferit de tinerii din diaspora la alegerile prezidențiale din România reprezintă un model demn de urmat şi de către tinerii şi intelectualii basarabeni la scrutinul programat la 30 noiembrie. Liderul moldovean a acordat un interviu în EXCLUSIVITATE colegului nostru, Mircea Dascaliuc, în care a vorbit despre importanţa alegerilor din Republica Moldova, dar şi despre direcţia politică pe care PLDM vrea să o urmeze, în cazul în care se va regăsi într-o formulă de guvernare după acel scrutin.
M.D.: Republica Moldova se află în preajma unor alegeri, pe care atât politicienii, cât și analiștii de pe ambele maluri ale Prutului, le consideră drept hotărâtoare în privința continuării parcursului european al Chișinăului. La întrevederea cu studenții basarabeni, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași v-ați arătat ferm convins de destinul european al Republicii Moldova. Pe ce vă bazați ?
V.F.: Republica Moldova are oameni pregătiți, oameni determinați, care prin unitate, vor realiza acest obiectiv. Mai mult, președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, la întrebarea: „de ce vreți voi în Europa?”, eu i-am răspuns: „fiindcă noi suntem europeni prin cultură, prin valori. Și istoric și lingvistic noi aparținem Europei”.
M.D.: Există nenumărate forțe, care opun acestei direcții de dezvoltare, o alta, îndreptată către Uniunea Vamală controlată de către Rusia. Cu prilejul alocuțiunii susținute în fața studenților ați afirmat că, vă citez: “perioada compromisurilor a trecut.” Puteți detalia ?
V.F.: În perioada anterioară, mă refer la cei cinci ani de guvernare, am avut situații diferite. Primele, care au presupus realizarea compromisului, au fost viteza și consistența reformelor. Acum am ajuns la perioada în care această abordare nu mai este valabilă. În perioada post electorală urmează să acționăm foarte energic și fără nici un fel de abatere de la obiectivul nostru, fără compromis, fiindcă nu prea avem timp. Presiunile după alegeri nu vor înceta. Lupta noastră pentru cauza europeană nu va fi ușoară după alegeri. Victoria în alegeri nu înseamnă rezolvarea tuturor problemelor, ci înseamnă un mandat în baza căruia să continuăm să europenizăm țara. De aceea, timpul pe care îl avem la dispoziție trebuie folosit cu maximă eficiență. Avem o strategie de dezvoltare a Republicii Moldova, avem o foaie de parcurs și aici mă refer la Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, pe care trebuie să-l aplicăm fără nici un fel de ezitare.
M.D.: Judecând în cheia retoricii din timpul discuțiilor cu studenții, în opinia dumneavoastră nu există decât varianta câștigării alegerilor. Și totuși, domnule președinte Vlad Filat, v-ați pus problema eșecului ?
V.F.: Ar fi destul de straniu dacă, un partid politic, implicându-se în această luptă și-ar pune-n față eșecul, nu victoria. Eu dintotdeauna, împreună cu partidul pe care îl conduc, ne-am propus scopuri realizabile. Am demonstrat pragmatism și acțiuni bazate pe realitate. Desigur, nu putem să nu presupunem și situații în care să avem un rezultat diferit de cel pe care ni-l dorim. Dar, eu sunt sigur că noi vom reuși. Sunt absolut sigur că vom avea rezultatul necesar, pentru ca parcursul european al Republicii Moldova să aibă continuitate și să ajungă în faza de ireversibilitate; că procesul de modernizare a țării noastre și crearea de condiții mai bune de viață pentru cetățeni va continua.
M.D.: S-a speculat mult în legătură cu rezultatul acestor alegeri și chiar s-a avansat ideea că, post-electoral, sunt posibile mișcări care să destabilizeze statul. Este reală o astfel de perspectivă, domnule președinte Vlad Filat ?
V.F.: Speculații au fost și vor fi întotdeauna. În ce ne privește, avem scopuri bine determinate, scopuri care se pot realiza doar cu parteneri sinceri, în aceste procese importante și complicate de transformare, în care este implicată țara. În acest sens PLDM nu are altă opțiune decât să meargă împreună cu partidele pro-europene, cele care au dovedit că sunt pro-europene, nu cu cele care doar se declară. Cu acestea vom coaliza și vom continua parcursul european.
M.D.: Revin la eventualitatea pierderii alegerilor. În acest caz, domnule președinte Vlad Filat, care vor fi relațiile cu Uniunea Europeană și mai ales cu România, relații la care, de altfel, în alocuțiunea dumneavoastră v-ați referit cu o căldură și o claritate absolut lăudabile ?
V.F.: Vor fi relații firești, la care am ajuns prin multă muncă, dar și prin sinceritate totală. Relații firești, care permit ca noi să ne construim un viitor și mai puternic. De aceea eu nu pot să-mi permit să accept și să vorbesc în eventualitatea unui eșec. PLDM-ul este cel mai important partid pro-european din Republica Moldova, în baza căruia va fi construită viitoarea coaliție de guvernare. Obiectivul nostru este foarte clar: să continuăm parcursul european. De asemenea, însă, avem forțe politice, care au un obiectiv liber-declarat, clar stabilit precum denunțarea Acordului cu Uniunea Europeană, înghețarea relațiilor cu aceasta, ceea ce înseamnă pierderea, pentru cetățenii noștri, a dreptului la libera circulație în U.E., pierderea proiectelor importante pentru infrastructură: școli, grădinițe, apeducte, canalizare, deci tot ceea ce am început noi să facem bine. Din păcate, trebuie să recunoaștem că aceste partide au și un mesaj pronunțat anti-românesc. Încă o dată vreau să accentuez că nu ne putem permite eșecul. N-ar însemna doar eșecul unor formațiuni politice din Republica Moldova, ar însemna eșecul muncii depuse în acești ani, care a presupus construcția unei case sănătoase. Nu avem dreptul să permitem cuiva s-o distrugă.
M.D.: Domnule președinte Vlad Filat, alegerile au doza lor de imprevizibil. Vedeți posibilă, înspre binele guvernării, desigur, o alianță cu partidul comuniștilor ? Mă gândesc și la afirmațiile mai vechi, dar și mai noi ale liderului PCRM, Vladimir Voronin, precum că primii pași spre Europa s-au făcut în timpul guvenării comuniste.
V.F.: Nu vom face alianță pentru că nu avem cum. Dincolo de declarații și fluturarea drapelelor, procesul de integrare europeană presupune o acțiune foarte responsabilă. Declarații au făcut mulți. Parcă atunci când am venit noi la guvernare, în 2009, aveam sârmă ghimpată pe Prut, aveam regim de vize pentru cetățenii români, aveam burse înghețate pentru studenții basarabeni, aveam o situație foarte complicată, nu doar în relațiile dintre Republica Moldova și România, ci și între Republica Moldova și toți partenerii. Când am tăiat sârma ghimpată de pe Prut, țin minte exact acel sentiment, pe care l-am avut și ceea ce mi-am spus. În premieră spun acest lucru: atunci când am tăiat sârma ghimpată de pe Prut, mi-am promis mie însumi, că această sârmă ghimpată, nu va mai apărea niciodată ! Atât eu, cât și colegii mei vom face tot posibilul și imposibilul ca libertatea recăpătată, această mișcare spre o viață mai bună a Republicii Moldova să continue.
Un interviu realizat de Mircea Dascaliuc, Redactor Şef-Adjunct Radio România Iaşi