Iaşi: 1 februarie 2018 – Ziua Mondială a Cititului cu Voce Tare
Publicat de , 1 februarie 2018, 06:00 / actualizat: 1 februarie 2018, 7:25
World Read Aloud Day – Ziua Mondială a cititului cu voce tare se sărbătoreşte în acest an pe 1 februarie.
Organizată de către LitWorld, Ziua Mondială a cititului cu voce tare este un eveniment global la care participă milioane de oameni din peste 100 de țări și are menirea de a încuraja copiii, tinerii și adulții din întreaga lume să celebreze puterea cuvintelor și pentru a arăta că dreptul la alfabetizare aparține tuturor oamenilor.
Sesiunile de lectură organizate în această zi transmit copiilor lumii că au dreptul de a citi, de a scrie și de a-și împărtăși poveștile.
Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași participă la acest eveniment pentru al patrulea an, prin organizarea unor sesiuni de lecturi publice, demersul fiind sprijinit de cadre didactice, părinți, bunici și specialiști, scopul fiind de a încuraja lectura în rândul copiilor și de a promova cititul împreună – în familie, la școală sau la bibliotecă.
Cele patru sesiuni au fost programate după categorii de vârstă și se vor desfășura joi, 1 februarie 2018, după cum urmează:
- Secția Împrumut pentru Copii va găzdui trei sesiuni de lectură care vor fi susținute de actrița Luiza Cupceac și tineri actori de la Școala de Teatru ProfessArt Iași. Orele de începere
sunt 10.00 și 11.00 pentru categoria de vârstă 4 – 6 ani, iar de la ora 12.00 sunt așteptați copiii de 7 – 8 ani. Vor da viață personajelor din cărți studentele Ilinca Minea şi Paula Vrânceanu. Atmosfera va fi completată de animatorii Anastasia Costin, Răzvan Bujor şi George Guşuleac. - Ziua Mondială a Cititului cu Voce Tare va fi sărbătorită și la Căminul de Pensionari „Sf. Cuvioasă Parascheva” din Copou (Str. Codrescu nr. 6). Astfel, de la ora 10.00, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi”, Asociația Afect, Căminul pentru persoane vârstnice „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, Colegiul Tehnic „Ion Holban”, Școala Gimnazială „Ion Neculce” în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași organizează o sesiune de lectură la care au fost invitate să citească actrița Ana Hegyi de la Ateneul din Iași și lector univ. dr. Dumitriana Condurache de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași. Cartea aleasă este „Basme terapeutice pentru copii, adolescenți și părinți”, scrisă de Sempronia Filipoi. Elevii de la cele două instituții de învățământ, alături de seniori, vor descoperi beneficiile cultivării cititului împreună de la psihologul Beatrice Moldovanu.
Statistici globale privind educația.
De ce este importantă Ziua Mondială a cititului cu voce tare?
Cititul cu voce tare copiilor în fiecare zi, îi va plasa pe aceștia, din punct de vedere educațional, cu aproape un an înaintea copiilor cărora nu li se citește zilnic cu voce tare, indiferent de veniturile părinților, al nivelului educației sau al apartenenței culturale. (Melbourne Institute of Applied Economic and Social Research)
Conform ultimelor rapoarte (2016), 758 de milioane de persoane adulte – dintre care două treimi sunt femei, nu știu să scrie și să citească. (UNESCO)
Din 1985, nivelul de educație în rândul femeilor a crescut cu 15%, însemnând aproape dublul creșterii ratei de educație a bărbaților în aceeași perioadă. (UNESCO)
Astăzi, tinerii din Africa și Asia au mai multe șanse să învețe să scrie și să citească decât în urmă cu 50 de ani. În Africa de Nord, rata educației în rândul tinerilor (91%) este de aproximativ
trei ori mai mare decât cea a persoanelor în vârstă (32%). (UNESCO)
Chiar dacă nivelul populației analfabete la nivel global este în scădere, proporția femeilor care nu au acces la educație a rămas aproape constantă de la 63% la 64%. (UNESCO)
În rândul tinerilor, nivelul educației femeilor a crescut rapid. Cu toate acestea, din cinci tineri care nu știu să scrie și să citească, trei sunt fete. (UNESCO)
Dacă toți copiii care provin din țări sărace ar termina școala știind să scrie și să citească, 171 de milioane de oameni ar putea scăpa de sărăcie. (World Literacy Foundation)
Oamenii slab instruiți sunt mai puțin susceptibili să participe la procesele democratice și au mai puține șanse să își exercite pe deplin drepturile civile. (UNESCO)
Un copil născut de o mamă care știe să citească are cu 50% mai multe șanse să supraviețuiască după vârsta de 5 ani decât unul al cărui mamă este analfabetă. (UNESCO)
Este de trei ori mai puțin probabil ca o tânără educată să dobândească SIDA. Ea va câștiga un salariu cu cel puțin 25% mai mare și își va întemeia o familie mai mică, dar mai sănătoasă din toate punctele de vedere. (UNESCO)
Persoanele care nu știu să scrie și să citească câștigă cu 30-42% mai puțin decât cele instruite. (World Literacy Foundation)
Pentru mai multe informații despre World Read Aloud Day, accesați http://www.litworld.org/.
(Comunicat de presă Biblioteca Judeţeană Iaşi)