Ascultă Radio România Iași Live

Newsletter sesiune plenară 5-8 februarie 2018, Strasbourg

Publicat de nicolaetomescu, 6 februarie 2018, 10:55

Cumpărături online fără frontiere……………………………………………………………………. 3

Cumpărătorii online vor avea acces mai larg transfrontalier la produse, rezervări de hoteluri, de mașini sau la concerte, conform noilor reguli care interzic blocarea geografică nejustificată, dezbătute luni și votate marți.

Alegeri 2019: o nouă distribuție a locurilor în PE și reforma legii electorale europene………………………………………………………………………………………………………………….. 5

Parlamentul European ar trebui să se reducă de la 751 la 705 membri după retragerea Marii Britanii din UE, se arată într-o inițiativă legislativă dezbătută și votată miercuri.

Schimbarea climatică: reducerea mai rapidă a emisiilor de CO2 și finanțarea inovațiilor…………………………………………………………………………………………………….. 7

Marți deputații vor vota asupra unei legi care își propune întărirea reducerilor de emisii de gaze cu efect de seră prin intermediul sistemului de comercializare a emisiilor în UE (ETS), pentru a începe respectarea promisiunilor din acordul de la Paris.

Premierul croat Andrej Plenković va dezbate viitorul Europei cu deputații…………… 8

Premierul Croației Andrej Plenković este al doilea lider UE care va dezbate viitorul Europei cu deputații, marți dimineața.

Alegeri 2019: alegerea ”Spitzenkandidaten” pentru postul de președinte al Comisiei………………………………………………………………………………………………………………….. 9

Parlamentul este gata să respingă orice candidat la poziția de președinte al Comisiei Europene, care nu a fost nominalizat drept ”candidat de vârf” înainte de alegerile europene din 2019, se arată într-o rezoluție supusă la dezbatere și vot miercuri.

Ora de vară/de iarnă: dezbatere și vot privind eliminarea schimbării de oră în  cursul anului………………………………………………………………………………………………………….. 10

Deputații vor cere probabil Comisiei Europene să propună eliminarea schimbării orei de două ori pe an, în cursul dezbaterii de joi dimineața. O rezoluție va fi supusă la vot la prânz.

Statul de drept în România: deputații vor evalua reforma sistemului de justiție . . 11

Miercuri deputații vor dezbate cu Consiliul și Comisia actuala reformă a sistemului de justiție din România și posibila amenințare la statul de drept.

Alte puncte pe ordinea de zi…………………………………………………………………………… 12

Alte puncte pe ordinea de zi

 

Cumpărătorii online vor avea acces mai larg transfrontalier la produse, rezervări de hoteluri, de mașini sau la concerte, conform noilor reguli care interzic blocarea geografică nejustificată, dezbătute luni și votate marți.

 Conform acestor reguli, consumatorii vor putea alege pagina de internet de pe care să cumpere bunuri sau servicii, fără să fie blocați sau redirecționați automat către o altă pagină, din cauza naționalității, locului de rezidență sau chiar a unei locații temporare unde se află.

Comercianții vor fi obligați să îi trateze pe clienții online dintr-un alt stat UE ca și pe cei locali, adică să le ofere acces la aceleași prețuri sau condiții de vânzare, atunci când:

  • cumpără bunuri (de ex. aparate electromenajere, electronice, haine) care sunt livrate către un stat membru spre care comerciantul are ofertă de livare în condițiile sale generale sau care sunt colectate de la o locație agreată de ambele părți, într-un stat membru în care comerciantul oferă această opțiune
  • primește servicii furnizate electronic care nu sunt protejate de copyright, cum ar fi servicii de stocare de date, cloud, firewall, găzduire pagini de internet, sau
  • cumpără un serviciu care este furnizat în locația comerciantului sau în altă locație unde operează comerciantul, cum ar fi hoteluri, evenimente sportive, închirieri de mașini, festivaluri de muzică sau bilete de intrare în parcuri de distracții.

 

  • Conținutul protejat de copyright este exclus pentru moment

Conținutul digital protejat de copyright, cum ar fi cărți electronice, muzică ce poate fi descărcată sau jocuri online, nu face obiectul acestor noi reguli, pentru moment. Cu toate acestea, negociatorii Parlamentului au introdus o ”clauză de revizuire” în legislație, care cere Comisiei să evalueze peste doi ani dacă interzicerea blocării geografice trebuie extinsă pentru a cuprinde și acest tip de conținut. Serviciile audio-vizuale și de transport sunt, de asemenea, excluse pentru moment.

Regulamentul privind blocarea geografică a fost agreat provizoriu de negociatorii Parlamentului și Consiliului la 20 noiembrie 2017. El va deveni aplicabil nouă luni după publicarea în Jurnalul Oficial UE.

Dezbatere: 5 februarie Vot: marţi, 6 februarie

Procedură: codecizie (procedura legislativă ordinară), acord la prima lectură Conferinţă de presă: marţi, 6 februarie, la 15.00

#DigitalSingleMarket

Alegeri 2019: o nouă distribuție a locurilor în PE și reforma legii electorale europene

Parlamentul European ar trebui să se reducă de la 751 la 705 membri după retragerea Marii Britanii din UE, se arată într-o inițiativă legislativă dezbătută și votată miercuri.

Alături de reducerea dimensiunii PE, textul propune și o redistribuire a locurilor pentru legislatura 2019-2024, 46 dintre cele 73 de locuri ale britanicilor urmând să fie puse într-o rezervă. Celelalte 27 de locuri ce au aparținut Marii Britanii ar urma să fie redistribuite între 14 state membre, în momentul de față ușor sub-reprezentate.

Liste electorale la nivelul UE

Deputații vor vota și o propunere privind crearea unor liste electorale ”transnaționale”, pentru întregul teritoriu UE. Decizia finală privind compoziția Parlamentului European în următoarea legislatură are nevoie de aprobarea unanimă a șefilor de stat sau de guvern UE.

Textul subliniază, de asemenea, că această alocare va avea loc doar dacă Marea Britanie se va retrage real din UE. Altfel, aranjamentul prezent rămâne în vigoare.

Reforma legii electorale

În cursul zilei de miercuri, deputații vor reitera cererea lor către guvernele UE de a definitiva reforma legii electorale a UE, necesară pentru a crea o bază legală pentru introducerea listelor transnaționale. Ei vor cere Consiliului să înceteze blocajul interinstituționale care a împiedicat încercările anterioare de a moderniza regulile pentru alegerile europene.

 

Background

La 11 noiembrie 2015, Parlamentul European a utilizat dreptul conferit de articolul 223 (1) din tratate pentru a iniția o reformă a Actului Electoral European din 1976.

Ce urmează

Propunerea Parlamentului va fi analizată de Consiliu care decide unanim, după consimțământul Parlamentului. Prevederile adoptate trebuie aprobate și de toate statele UE, conform cerințelor constituționale aplicabile.

Dezbatere: miercuri, 7 februarie Vot: miercuri, 7 februarie

Procedură: inițiativă legislativă, întrebare cu solicitare de răspuns oral adresată Consiliului

 

Conferință de presă: miercuri, 7 februarie, la14.30, cu co-raportorii Danuta Hübner (PPE, PL) şi Pedro Silva Pereira (S&D, PT) TBC!

#EP2019

 

Schimbarea climatică: reducerea mai rapidă a emisiilor de CO2 și finanțarea inovațiilor

Marți deputații vor vota asupra unei legi care își propune întărirea reducerilor de emisii de gaze cu efect de seră prin intermediul sistemului de comercializare a emisiilor în UE (ETS), pentru a începe respectarea promisiunilor din acordul de la Paris.

 

Propunerea legislativă, agreată deja provizoriu cu miniștrii UE, ar putea accelera reducerea anuală a cotei de permise de emisii ETS ce pot fi achiziționate. De asemenea, prevede o dublare a capacității rezervei ETS pentru stabilitatea pieței pentru a permite îndepărtarea de pe piață a certificatelor de emisii în plus.

Pentru a promova inovația în domeniul reducerii carbonului, propunerea legislativă creează un ”fond de modernizare” care să ajute sistemele energetice din statele UE cu venituri mai mici și un ”fond de inovații” care să ajute energia regenerabilă, captarea și depozitarea carbonului și proiectele de inovație în aceste domenii.

Background

 Sistemul european ETS stabilește o limită a totalului gazelor ce efect de seră care poate fi emis de sectoarele care fac obiectul lui. În aceste limite, companiile primesc sau cumpără certificate pentru emisii pe care le pot tranzacționa între ele după nevoi.

Comisia a publicat propunerea legislativă privind faza a IVa a ETS la 15 iulie 2015.

Obiectivele acesteia sunt de a atinge ținta UE pentru 2030 de a reduce emisia de gaze cu efect de seră cu ”cel puțin” 40%, protejând industria UE față de riscul ”scurgerilor de carbon” (emitenții să se mute spre terțe state cu limite mai puțin stricte) și de a promova inovația și modernizarea sectoarelor industriale și energetice în următoarea decadă după 2020.

Dezbatere: luni, 5 februarie Vot: marţi, 6 februarie

Procedură: codecizie (procedura legislativă ordinară), acord la prima lectură Conferinţă de presă: marţi, 6 februarie, la 14.00

#EUETS #climatechange

 

Premierul croat Andrej Plenković va dezbate viitorul Europei cu deputații

Premierul Croației Andrej Plenković este al doilea lider UE care va dezbate viitorul Europei cu deputații, marți dimineața.

La invitația președintelui Parlamentului, Antonio Tajani, și a Conferinței Președinților (liderii grupurilor politice), premierul croat se va adresa plenului și apoi va dezbate viitorul Uniunii Europene cu deputații.

Înainte de a deveni premier al Croației în octombrie 2016, Plenković a fost unul dintre cei 11 deputați croați, fiind în PE din 2013 până la demisia din această poziție.

Premierul Republicii Irlanda Leo Varadkar a fost primul lider care a susținut o dezbatere privind viitorul Europei cu deputații, la sesiunea din ianuarie.

Dezbatere: marţi, 6 februarie

Conferinţă de presă cu prim-ministrul Croaţiei Andrej Plenković – marţi, 6 februarie, la

  • (în faţa hemiciclului Parlamentului)

#FutureofEurope

@AndrejPlenkovicAlegeri 2019: alegerea ”Spitzenkandidaten” pentru postul de președinte al Comisiei

 

Parlamentul este gata să respingă orice candidat la poziția de președinte al Comisiei Europene, care nu a fost nominalizat drept ”candidat de vârf” înainte de alegerile europene din 2019, se arată într-o rezoluție supusă la dezbatere și vot miercuri.

Deputații reiterează sprijinul pentru procesul ”Spitzenkandidaten”, în care partidele politice europene desemnează ”candidați de vârf” pentru rolul de președinte al Comisiei Europene înainte de alegerile europene. Acest sistem a fost utilizat pentru prima dată în 2014 pentru a alege pe actualul președinte al Comisiei, Jean-Claude Juncker.

Propunerile de modificare aduse de Parlament unui acord cadru privind relațiile sale cu Comisia Europeană ar permite comisarilor în funcție să se prezinte la alegerile europene și să fie desemnați drept Spitzenkandidaten pentru postul de președinte al Comisiei, fără să fie nevoie să solicite mai întâi concediu fără plată.

Background

Modificările propuse la acordul inter-instituțional sunt rezultatul negocierilor între Conferința Președinților din PE (președintele și liderii grupurilor politice) și Comisia Europeană. Acestea au fost aprobate de comisia pentru afaceri constituționale la 23 ianuarie 2018.

Dezbatere: miercuri, 7 februarie Vot: miercuri, 7 februarie Procedură: acord

#EP2019 #Spitzenkandidaten

 

Ora de vară/de iarnă: dezbatere și vot privind eliminarea schimbării de oră în cursul anului

Deputații vor cere probabil Comisiei Europene să propună eliminarea schimbării orei de două ori pe an, în cursul dezbaterii de joi dimineața. O rezoluție va fi supusă la vot la prânz.

Ca răspuns la inițiativele cetățenilor care citează posibile probleme de sănătate ca urmare a schimbării de două ori pe an a orei, propunerea de rezoluție cere Comisiei încetarea acestei practici.

Modificările orei primăvara și toamna în statele UE sunt guvernate de directiva UE privind orarul de vară. Un regim unitar UE privind ora trebui menținut dacă se elimină schimbarea de oră.

Dezbatere: joi, 8 februarie Vot: joi, 8 februarie


Procedură: rezoluţie nelegislativă

Statul de drept în România: deputații vor evalua reforma sistemului de justiție

Miercuri deputații vor dezbate cu Consiliul și Comisia actuala reformă a sistemului de justiție din România și posibila amenințare la statul de drept.

Parlamentul României a aprobat recent o revizuire a sistemului de justiție, prin modificarea a trei legi care privesc statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea sistemului judiciar și organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Parlamentul a modificat, de asemenea, regulile privind conflictele de interes și plănuiește să modifice codurile penal și de procedură penală.

Aceste evoluții au declanșat proteste în țară. Săptămâna trecută Comisia a exprimat îngrijorare privind impactul pe care aceste modificări l-ar putea avea asupra independenței sistemului de justiție din România și a capacității sale de a lupta eficient cu corupția.

Dezbatere: miercuri, 7 februarie

Procedură: declarații ale Consiliului și ale Comisiei, fără rezoluție

#ruleoflaw


Alte puncte pe ordinea de zi

Alte puncte pe ordinea de zi

  • Instituirea unei Comisii speciale pentru procedura Uniunii de autorizare a pesticidelor, responsabilitățile sale, componența numerică și durata mandatului, marţi, 6 februarie
  • Situația actuală a drepturilor omului în Turcia, Declaraţie a Vicepreşedintelui Comisiei/Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, marţi, 6 februarie
  • Situația din Zimbabwe, Declaraţie a Vicepreşedintelui Comisiei/Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, marţi, 6 februarie

 

  • Decizia adoptată privind strategia de extindere a UE – Balcanii de Vest,

Declaraţie a Comisiei, marţi, 6 februarie

  • Perspectivele UE pentru prima reuniune la nivelul Consiliului mixt UE-Cuba

Declaraţie a Vicepreşedintelui Comisiei/Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, marţi, 6 februarie

  • Accelerarea inovării în domeniul energiei curate, raport Jerzy Buzek, marţi,  6 februarie
  • Dezbatere comună – Fondurile UE pentru acțiuni externe, în prezența dlui Werner Hoyer, Președintele BEI, miercuri, 7 februarie
  • Raportul anual al Băncii Centrale Europene pentru 2016, raport Jonás Fernández, marţi, 6 februarie
  • Toleranță zero pentru mutilarea genitală a femeilor, întrebare cu solicitare de răspuns oral, miercuri, 7 februarie

 

  • Decizie adoptată cu privire la pachetul privind impozitarea echitabilă II și III

, declaraţie a Comisiei, luni, 5 februarie

  • Situația apărătoarelor drepturilor omului și sprijinul acordat acestora de către UE, întrebare cu solicitare de răspuns oral, miercuri, 7 februarie
  • O nouă agendă pentru relațiile UE-Asia Centrală în cadrul celei de-a 13-a reuniuni ministeriale anuale, declaraţie a Vicepreşedintelui Comisiei/Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, marţi, 6 februarie
  • Activitatea și moștenireaTribunalului Penal Internațional pentru Fosta Iugoslavie, declaraţii ale Consiliului şi Comisiei, marţi, 6 februarie

 

  • Restrângerea spațiului societății civile, declaraţii ale Consiliului şi Comisiei

, marţi, 6 februarie

  • Protecția și nediscriminarea minorităților în statele membre ale UE, propunere de rezoluție, miercuri, 7 februarie
Etichete:
(UPDATE) Atac în Muntenegru: Bilanţul a urcat la 12 morţi
Internaţional joi, 2 ianuarie 2025, 09:48

(UPDATE) Atac în Muntenegru: Bilanţul a urcat la 12 morţi

Douăsprezece persoane, între care doi copii, au fost ucise de un bărbat înarmat care a declanşat miercuri un atac armat într-un restaurant din...

(UPDATE) Atac în Muntenegru: Bilanţul a urcat la 12 morţi
R.Moldova: Regiunea separatistă Transnistria a întrerupt furnizarea de căldură şi apă caldă după încetarea livrării de gaz rusesc
Internaţional miercuri, 1 ianuarie 2025, 14:16

R.Moldova: Regiunea separatistă Transnistria a întrerupt furnizarea de căldură şi apă caldă după încetarea livrării de gaz rusesc

Regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova a întrerupt miercuri furnizarea de căldură şi apă caldă în regim centralizat către...

R.Moldova: Regiunea separatistă Transnistria a întrerupt furnizarea de căldură şi apă caldă după încetarea livrării de gaz rusesc
SUA/Autorul atacului din New Orleans este mort; un dispozitiv exploziv găsit la locul incidentului (FBI)
Internaţional miercuri, 1 ianuarie 2025, 13:54

SUA/Autorul atacului din New Orleans este mort; un dispozitiv exploziv găsit la locul incidentului (FBI)

UPDATE – Autorul atacului comis miercuri cu ajutorul unui vehicul în oraşul american New Orleans este mort, au informat două posturi de...

SUA/Autorul atacului din New Orleans este mort; un dispozitiv exploziv găsit la locul incidentului (FBI)
Germania: Cinci persoane au murit în urma manipulării unor focuri de artificii
Internaţional miercuri, 1 ianuarie 2025, 10:51

Germania: Cinci persoane au murit în urma manipulării unor focuri de artificii

Cinci persoane au decedat accidental în noaptea de Anul Nou în Germania încercând să aprindă focuri de artificii puternice, au anunţat...

Germania: Cinci persoane au murit în urma manipulării unor focuri de artificii
Internaţional miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Livrările de gaze ruseşti către Europa prin Ucraina încetează pe 1 ianuarie

Livrările de gaze ruseşti către statele UE prin Ucraina încetează astăzi, când expiră un acord de cinci ani între operatorul de tranzit al...

Livrările de gaze ruseşti către Europa prin Ucraina încetează pe 1 ianuarie
Internaţional miercuri, 1 ianuarie 2025, 08:55

În Italia, fumatul este interzis de astăzi pe străzile din Milano

În Italia, fumatul este interzis de astăzi pe străzile din Milano, iar amenzile sunt usturătoare. Noul an aduce amenzi mari şi în regiunea...

În Italia, fumatul este interzis de astăzi pe străzile din Milano
Internaţional miercuri, 1 ianuarie 2025, 08:52

Priorităţile Poloniei, după preluarea preşedinţiei Consiliului UE

Polonia a preluat astăzi de la Ungaria preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene. Priorităţile Varşoviei în această calitate...

Priorităţile Poloniei, după preluarea preşedinţiei Consiliului UE
Internaţional marți, 31 decembrie 2024, 13:12

Populaţia mondială va ajunge de Anul Nou la 8,09 miliarde de oameni, potrivit estimărilor SUA

Populaţia mondială a crescut cu peste 71 de milioane de persoane în 2024 şi va fi de 8,09 miliarde de oameni în ziua de Anul Nou, potrivit...

Populaţia mondială va ajunge de Anul Nou la 8,09 miliarde de oameni, potrivit estimărilor SUA