11 februarie: Ziua numărului unic de urgență 112
Publicat de gabrielarotaru, 11 februarie 2018, 06:52
Uniunea Europeană aniversează, anual, la 11 februarie, ziua 112, ziua dedicată numărului unic de apel de urgență.
În România, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale primeşte anual milioane de apeluri la acest număr.
Cele mai multe apeluri sunt transferate către Ambulanță, Poliție și Pompieri-SMURD.
Numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 trebuie folosit doar atunci când este necesară intervenţia agenţiilor specializate de urgenţă, pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.
Numărul european de urgență 112 a fost creat în 1991, iar din anul 2008, 112 este singurul număr care poate fi folosit de pe orice telefon fix sau mobil pentru a beneficia, gratuit, de serviciile de urgență (ambulanță, pompieri și poliție) în orice țară a Uniunii Europene.
România este unul din statele membre ce furnizează informații despre apelurile false – apeluri care nu sunt urmate de intervenții.
Noile tehnologii legate de utilizarea telefoanelor inteligente au capacitatea de a oferi serviciilor de urgență locația exactă a apelanților, fie prin intermediul unui SMS, fie prin canalul de date al sistemului global de navigație prin satelit sau prin capacitățile wi-fi ale aparatului.
În România, 112 poate fi apelat din rețelele de telefonie fixă sau mobilă, inclusiv de pe telefoane mobile fără cartelă SIM. Pe lângă română, serviciile pot fi apelate în engleză, franceză, germană, maghiară, italiană, spaniolă și rusă, în funcție de centrul unde e preluat apelul. Persoanele cu dizabilități pot contacta serviciile de urgență prin SMS la 113.
Persoana care apelează 112 trebuie să aiba în vedere următoarele reguli:
- să nu intre în panică
- să răspundă clar tuturor întrebărilor operatorului
- să declare cât mai concis cele întâmplate
- să menţioneze clar adresa la care s-au produs evenimentele (inclusiv punct de reper)
- să respecte indicațiile operatorului până la sosirea echipajelor de intervenție
- să nu închidă telefonul până în momentul în care operatorul solicită acest lucru.
Constituie contravenţii apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113, faptele fiind sancţionate. (Rador/ FOTO