Senat: Modifcări ale Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale – astăzi, pe ordinea de zi a plenului
Publicat de Andreea Drilea, 12 februarie 2018, 06:29
Plenul Senatului ar putea dezbate luni, în calitate de for decizional, două propuneri legislative de modificare a Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, acte normative care prevăd modul de alegere a jucătorilor CCR şi faptul că aceştia pot fi reţinuţi, arestaţi sau percheziţionaţi doar cu încuviinţarea plenului Curţii.
Propunerea legislativă a deputatului Adnagi Slavoliub (minorităţi), adoptată de Camera Deputaţilor în 11 aprilie 2017, a primit din partea Comisiei juridice a Senatului, în noiembrie 2017, raport favorabil cu amendamente.
‘Judecătorii Curţii nu pot fi reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi decât cu încuviinţarea plenului CCR, la cererea ministrului Justiţiei, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Încuviinţarea se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor CCR, după ascultarea judecătorului în cauză’, se arată în raportul Comisiei juridice, propus plenului pentru dezbatere şi vot.
Potrivit unui amendament adoptat de senatorii Comisiei juridice, ‘judecătorul care a fost numit pentru restul de mandat al unui alt judecător, cu o durată mai mică de cinci ani, va putea fi numit, la reînnoirea Curţii Constituţionale, pentru un mandat complet de nouă ani’.
Forma adoptată de Camera Deputaţilor nu prevedea durata de cinci ani, ci doar că ‘judecătorul care a fost numit pentru restul de mandat al unui alt judecător va putea fi numit, la reînnoirea CCR, pentru un mandat complet de nouă ani’.
Totodată, conform unui alt amendament, judecătorii CCR ‘cu o vechime în muncă de cel puţin 25 de ani, indiferent de vârstă şi de data pensionării, beneficiază, la cerere, de pensie de serviciu egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile avute’.
În acest fel, senatorii au înlocuit sintagma ‘vechime în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior de cel puţin 25 de ani’ cu ‘vechime în muncă de cel puţin 25 de ani’.
Prevederea potrivit căreia pensia de serviciu a judecătorilor CCR poate fi cumulată cu orice ale venituri realizate, a fost eliminată de senatorii Comisiei juridice.
O altă propunere de modificare a legii CCR, iniţiată de deputatul PSD Eugen Nicolicea, vizează alin.(4) al art.5 din actul normativ şi prevede, în forma propusă plenului Senatului de Comisia juridică, că ‘fiecare Cameră a Parlamentului numeşte la propunerea Biroului permanent şi pe baza recomandării Comisiei juridice, în calitate de membru al Curţii Constituţionale, persoana care a întrunit votul majorităţii membrilor prezenţi’. Actul normativ a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor în 28 iunie 2016.
(Agerpres/FOTO arhivă economica.net)