De 34 de ori DA, pentru unirea cu țara! Emisiunea ”Weekend cu prieteni” (17.02.2018), realizator Mihaela Munteanu
Publicat de mihaelamunteanu, 17 februarie 2018, 13:56
Am plecat din țară spre Republica Moldova, cu gândul că deseori curiozitatea de reporter, se amestecă cu dorința continuă de a face, de a lua atitudine- ceea ce, să recunosc nu m-a avantajat întotdeauna.
Am făcut drumul care și din nou m-a dus într-un spațiu pe care ar trebui să-l consider acasă, ca orice român, în care altădată am intrat cu pașaport. Acum nu e așa, însă alte reguli și altă limbă îmi demonstrează din plin că între Republica Moldova și …Basarabia, mai e o linie fină, despărțitoare.
Va dispărea linia aceasta? Și ce va rezulta după?
34 de localități basarabene, până astăzi, când mai avem doar 38 de zile până la Ziua Unirii Basarabiei cu România (ce va fi marcată anul acesta pentru a 100-a oară), au semnat, prin aleșii locali, Declarația de Unire cu România.
Sat cu sat, comună cu comună, oraș cu oraș, unul după altul, sunt prinse parcă într-o competiție cu timpul, iar punctul culminant se așteaptă a fi ziua sfântă pentru români- 27 martie.
Ajung la Răzeni, din raionul Ialoveni, locul scânteii naționale, spațiul care își adjudecă pe bună dreptate trei membri marcanți ai Sfatului Țării- academicianul Ion Inculeț (1884 – 1940)- președinte, Ion Pelivan (1876 – 1954) și Elena Alistar (1873- 1955)- membri.
Tot despre Răzeni, dar din altă perspectivă, am aflat că are, conform ultimelor date, un număr de 7719 locuitori de mai multe naționalități, dintre care: moldoveni – 7518, ucraineni – 58, ruși – 38, romi – 23, nemți – 10, bieloruși – 5, evrei – 5, baschiri – 5, români – 2. (sursa: http://ialovenionline.md)
Unul dintre cei …doi români declarați ai Răzeniului e sigur primarul Ion Crețu, cu care am vorbit despre patrie.
Drumul nostru continuă…
Urmăriți interviul cu acest brav român- Ion Creși, primarul de Răzeni, Basarabia, difuzat în emisiunea ”Weekend cu prieteni” din 17 februarie 2018.