Simona Halep vs Petra Martic 6-4; 6-7(5-7); 6-3, în sferturile de finală ale turneului „Indian Wells”
Publicat de nicolaetomescu, 14 martie 2018, 23:00 / actualizat: 15 martie 2018, 12:42
Eliminarea Carolinei Wozniacki îi asigură Simonei Halep primul loc WTA, situație adăugată celor 19 săptămâni care se împlinesc (luni 19 martie a.c. – atunci când va fi publicată noua ierarhie mondială). În clasamentul live, românca are un avans de 685 de puncte, diferenţă care va trece, săptămâna viitoare, de cifra 1.000[1]. Simona Halep va depăşi 21 de săptămâni pe locul I WTA, întrecându-le, drept consecință, în clasamentul jucătoarelor din istorie cu cele mai multe săptămâni pe locul I WTA, pe Kim Clijsters (20), Maria Sharapova şi Tracy Austin (ambele cu 21 de săptămâni). Halep trebuie considerată a doua cea mai longevivă jucătoare pe prima poziţie a ierarhiei jucătoarelor profesioniste fără „Grand Slam” câştigat[2].
La Indian Wells, de pe jumătatea tabloului Simonei au fost eliminate Muguruza, Karolina Pliskova, Ostapenko, Kvitova, Mertens, Vandeweghe, Radwanska, Konta, Mladenovic, Cibulkova, Pavlyuchenkova…
Croata Petra Martic a ajuns la vârsta de 27 de ani, după un parcurs plin de accidentări – care au împiedicat-o să atingă un posibil nivel maxim. În 2012, tânăra (pe atunci avea 21 de ani) ajungea până în optimile turneului de la Roland Garros; în luna iunie a anului amintit, urca pe locul 42 în lume. Au urmat, însă, aproape 5 ani de suferință fizică și de frustrări, perioadă în care nu a crezut că mai poate reveni în top („copil-minune pierdut pe traseu”). Martic a renăscut; în primăvara anului 2017 era clasată pe locul 155 WTA (după ce îşi protejase clasamentul astfel încât să poată evolua în calificări la turneele mari); a atins faza optimilor la Roland Garros; au urmat optimile turneului de la Wimbledon şi aceeași performanță la Australian Open (2018); a apărut postura inedită, sferturi la Indian Wells, cu şanse mari să pătrundă în top 40 WTA (cea mai bună clasare din carieră)…
Simona Halep vs Petra Martic
Dintru început, dezlănțuirile bruște, violente de vânt mi-au creat o stare de nesiguranță, tenisul Simonei fiind afectat într-o măsură mai semnificativă decât a adversarei. Suprafața (cunoscută deja) a devenit și mai neprietenoasă din cauza vremii. Foarte greu să controlezi mingea înainte de a servi, darmite să îți faci schemele de joc; iată de ce un stil oarecum rudimentar (agresivitatea dirijată de Martic exclusiv pe o dreaptă foarte puternică, dar cu un rever asemănător punctului nevralgic) primește „undă verde” și macină încrederea celui care gândește mai mult punctele. La finalul partidei, Simona a recunoscut că acesta a fost principalul motiv care a declanșat clipele de nervozitate de pe teren… Mi-am adus aminte de jucătoarea cehă Klara Koukalova, care solicitase o schimbare radicală în regulament: în iunie 2015 (s-a retras, între timp), după ce a pierdut la Eastbourne, ea considera că WTA și ITF ar trebui să intervină pentru reglementarea „situației vântului în jocul de tenis”, deoarece aceasta are o influență mult prea mare – „Așa nu se mai poate! Ar trebui să fie o regulă în privința rafalelor de vânt, deoarece ăsta nu a fost tenis! Totul depinde de noroc când bate vântul”…
https://youtu.be/Wgzf9z_oGEE
- În semifinale, Simona Halep vs Naomi Osaka
[1] (se vor scădea punctele aferente evoluţiilor jucătoarelor la ediţia de anul trecut a turneului de categorie „Premier Mandatory” din Miami – Halep/sferturi=215 puncte, Wozniacki/ finală=650 de puncte).
[2] După rusoaica Dinara Safina (26 de săptămâni)…