Dumitru Oprea: „Cresc salariile, scad veniturile: noua invenţie economică a coaliției PSD-ALDE”
Publicat de nicolaetomescu, 21 martie 2018, 18:39
„Cheia de boltă a viziunii financiar-fiscale a actualei coaliții de guvernare pare să fie «creşterea salariilor, scăderea veniturilor»”, afirmă deputatul PNL Dumitru Oprea (într-o declaraţie politică).
Ajustările de salarii realizate de guvern, prin celebra trecere a contribuțiilor de la angajator la angajat, au fost realizate „din pix” , în vreme ce deficitele bugetelor asigurărilor sociale și de sănătate nu au devenit mai sustenabile prin hocus-pocus-ul fiscal. În același timp, creșterea continuă a prețurilor este rezultatul direct al acțiunii guvernamentale, sabotând, de fapt, dezvoltarea economică.
Redăm integral declaraţia deputatului PNL Dumitru Oprea:
„Am asistat la tot felul de experimente puse în practică de actuala putere, cum ar fi trecerea contribuţiilor în sarcina angajatului, legea salarizării în sistemul bugetar, split TVA. De asemenea, am fost amenințați cu altele, așa cum e cazul impozitului pe gospodărie. Totuși, cheia de boltă a viziunii financiar-fiscale pare să fie «creşterea salariilor, scăderea veniturilor».
Pe hârtie, atât bugetarii, cât şi mulţi angajaţi din sistemul privat, se pot «lăuda» cu salarii brute care arată nesperat de bine. Însă, în realitate, românii nu trăiesc mai bine, din contra. Cum este posibil acest lucru, în contextul mult lăudatei creşteri economice, de 7%, din anul 2017?
Pe de o parte, avem ajustările bugetare făcute de guvern doar din vârful pixului, care nu s-au simțit în creșterea veniturilor reale. Pe de altă parte, deficitele bugetelor asigurărilor sociale și de sănătate par să se fi micşorat aproape peste noapte prin revoluţia fiscală. Doar că banii nu provin din venituri reale, ci dintr-un hocus-pocus fiscal. Statul nu mai acoperă oficial deficitele, ci le-a trecut fictiv în dreptul angajaţilor, sub formă de salarii brute. Pe termen mediu, acest balon social se va dezumfla, pentru că singura soluţie pentru sustenabilitatea bugetelor sociale și de sănătate constă în creşterea numărului de salariaţi şi a investiţiilor masive publice şi private.
La început anului, Institutul Naţional de Statistică a pus pe masa guvernanţilor informații dezastruoase, inflaţia a urcat la 4,7%. Mai mult, Fondul Monetar Internaţional arată că ritmul de creştere a economiei se va reduce, în lipsa investiţiilor statului.Așa încât chiar dacă actuala putere se laudă cu salarii mărite, această măsură nu se reflectă în buzunarul cetăţeanului. Lui îi rămân mai puţini bani pentru facturile la energie (creştere cu peste 6,2%), pentru alimente (creştere de 3,7%), servicii diverse (creştere cu 2,9%). Economia duduie, veniturile românilor sunt micşorate de inflaţie.
Creşterea continuă a preţurilor nu mai poate fi pusă pe seama statului paralel, ci este rezultatul direct al acţiunii guvernamentale – de la introducerea supraaccizei la carburanţi, la lipsa investiţiilor în infrastructură, care să creeze locuri de muncă şi plusvaloare în economie, la ritmul de melc al procesului de absorbție a fondurilor europene ş.a.m.d.
Dacă banii împrumutaţi zilnic de domnul ministru Eugen-Orlando Teodorovici, de pe pieţele internaţionale sau de la băncile comerciale din România, vor continua să fie sursă principală de venit la bugetul de stat (pentru că de marea evaziune fiscală nu se ocupă nimeni), iar mutarea banilor dintr-un buzunar în altul, fără a-i înmulţi, reprezintă singura contribuţie a statului român în economie, atunci ne aşteptăm în 2018 să se declanșeze o criză economică originală, românească, în lipsa uneia mondiale pe care să dăm vina. Nu pentru că vreun fenomen apocaliptic ne-a lovit, ci pentru că la conducerea României au ajuns oameni care nu au decât niște interese meschine, personale sau de grup. Considerăm că și un astfel de comportament poate fi încadrat într-o formă de subminare şi trădare a ţării!”