Cinci ore de istorie şi teatru dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România
Publicat de , 26 martie 2018, 12:39
Radio România Cultural celebrează, marţi, 27 martie, între orele 17:00 şi 22:00, Centenarul Unirii Basarabiei cu România, printr-un program special conceput pentru această zi.
De la ora 17:00, în direct de la librăria Humanitas-Kretzulescu, pe parcursul a două ore, istoricul şi jurnalistul cultural Dan Manolache, împreună cu invitaţii săi, vor vorbi nu doar despre momentul unirii şi împrejurările în care s-a produs, ci vor urmări parcursul istoric al provinciei dintre Prut şi Nistru în ultima sută de ani, vor analiza contextul politic actual, dar şi aspiraţiile spre reunificare ale românilor care locuiesc în cele două ţări.
Un moment special va fi duplexul Bucureşti – Chişinău.
Ascultătorii vor afla de la Radio Chişinău cum este marcat Centenarul Unirii în Republica Moldova, elemente definitorii ale actului Unirii de la 1918, dar şi detalii despre starea de spirit a locuitorilor de astăzi.
Invitaţii din studioul Radio România Cultural de la librăria Humanitas-Kretzulescu vor fi: Istoricul Eugen Tomac, cunoscut militant pentru unirea Basarabiei cu România, Prof. dr. Dumitru Preda, specialist în istoria Primului Război Mondial, Istoricul Dorin Matei, redactorul-şef al revistei Magazin Istoric, în paginile căreia au apărut numeroase articole revelatoare despre momentul 1918, Prof. dr. Cosmin Popa, specialist în istoria Rusiei, URSS şi a Federaţiei Ruse, Lara Stegărescu şi Claudiu-Liviu Onişoară, studenţi din Republica Moldova ai Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, angajaţi în acţiunile ce vizează împlinirea reunificării.
Între orele 19:00 şi 21:00 Radio România Cultural va difuza, în premieră, două spectacole – document de teatru radiofonic dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România: Lumină pentru Basarabia şi Întoarcerea acasă, ambele în regia artistică a lui Petru Hadârcă.
Începând cu ora 21:00, emisiunea Idei în Nocturnă – Pagini de Istorie, realizată de Dan Manolache, îi va avea ca invitaţi pe ascultătorii Radio România Cultural. Timp de o oră, cei cărora le place istoria sunt invitaţi să-şi exprime în direct punctele de vedere, să comenteze evenimente din trecut dar şi realităţile de astăzi, cu referire la tema Unirii. Toţi cei care vor intra în direct vor primi ca premiu cărţi de la editurile partenere.
Întregul program va putea fi ascultat on air, pe toate frecvenţele postului Radio România Cultural şi online, pe www.radioromaniacultural.ro şi va fi transmis live pe pagina de Facebook a postului.
Moştenitorii României, un proiect Radio România