Comisia parlamentară specială – raport favorabil pentru modificările la cele trei legi ale Justiţiei
Publicat de Andreea Drilea, 26 martie 2018, 13:55
Comisia parlamentară specială a adoptat luni raport favorabil, cu amendamente, pentru modificările celor trei legi ale Justiţiei – 303/2004 privind statutul magistraţilor, 304/2004 privind organizarea judiciară şi 317/2004 privind funcţionarea şi organizarea CSM, textele fiind reformulate ca urmare a deciziilor Curţii Constituţionale.
Raportul favorabil pe Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor a fost adoptat cu 12 voturi ‘pentru’ şi cinci ‘împotrivă’.
Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, cu raport favorabil votat cu 12 voturi ‘pentru’ şi cinci ‘împotrivă’, nu a suferit modificări de fond faţă de forma adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaţilor.
Legea 317/2004 privind funcţionarea şi organizarea CSM a primit raport favorabil cu 11 voturi ‘pentru’ şi cinci ‘împotrivă’.
Printre amendamentele adoptate luni la Statutul magistraţilor se numără cel care prevede că ‘există eroare judiciară imputabilă judecătorului sau procurorului atunci când judecătorul sau procurorul, în exercitarea funcţiei: a încălcat norme de drept material şi procesual, fapt ce a condus la încălcarea drepturilor fundamentale absolute ale persoanei’.
De asemenea, membrii comisiei au stabilit la acelaşi act normativ că ‘statul, prin Ministerul Finanţelor Publice, va exercita acţiunea în regres împotriva judecătorului sau procurorului dacă, în urma raportului consultativ al Inspecţiei Judiciare, prevăzut la alineatul 7, şi al propriei evaluări, apreciază că eroarea judiciară a fost cauzată ca urmare a exercitării de judecător sau procuror a funcţiei cu rea credinţă sau gravă neglijenţă’. Termenul de exercitare a acţiunii în regres este de şase luni de la data comunicării raportului Inspecţiei Judiciare.
Un alt amendament, propus de PSD – ALDE, stipulează că ‘informaţiile care privesc statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară, organizarea şi funcţionarea CSM, cooperarea instituţională între instanţe şi parchete, pe de o parte, şi orice altă autoritate publică, pe de altă parte, precum şi actele administrative extrajudiciare emise sau încheiate de către sau între autorităţile publice care privesc sau afectează desfăşurarea procedurilor judiciare, prin derogare de la prevederile art. 12 din Legea 544/2001 constituie informaţii de interes public, la care accesul liber este garantat’.
Rapoartele celor trei legi vor fi depuse la Biroul permanent al Senatului. Aceste acte normative ar putea intra în dezbaterea plenului în şedinţa de luni după-amiază.
(Agerpres/FOTO arhivă News.ro)