România şi Republica Moldova intenţionează să realizeze în 2018 proiectul ‘Ruta Voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt’
Publicat de Andreea Drilea, 29 martie 2018, 14:26
Ministerul Turismului intenţionează să realizeze, în 2018, în colaborare cu Republica Moldova, proiectul ‘Ruta Voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt în România şi Republica Moldova’, pentru atragerea unui număr foarte mare de turişti străini, în special din Asia şi America, a declarat joi, la deschiderea Târgului de Turism de la Chişinău, ministrul de resort, Bogdan Trif.
‘Anul 2018 este unul extrem de important pentru ţara noastră şi tocmai de aceea Ministerul Turismului intenţionează să realizeze, în colaborare cu Republica Moldova, proiectul ‘Ruta Voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt în România şi Republica Moldova’. De ce insistăm pe aceste rute culturale? Pentru că ele pot duce la atragerea unui număr foarte mare de turişti străini, în special din Asia şi America. Până la urmă, aceste două regiuni sunt principalele ţări din care provin turiştii la nivel mondial. Totodată, prin acest proiect, vom promova viile şi cramele care, în ultimii ani, au devenit o atracţie turistică. Avem în aceste zone şi cetăţile construite de Ştefan cel Mare de care trebuie să beneficiem la maximum. Fără doar şi poate, crearea acestor rute, în care avem incluse şi obiective istorice, va duce ca numărul de turişti să fie unul care va creşte de la an la an’, a explicat Bogdan Trif, menţionând că, pentru început, în acest proiect vor fi incluse doar câteva obiective din România, precum Cetatea de scaun a Sucevei, Palatul Culturii din Iaşi sau Mănăstirea Putna.
La rândul său, Stanislav Rusu, directorul Agenţiei Naţionale a Turismului din Republica Moldova, şi-a exprimat speranţa ca acest proiect să dea naştere unor viitoare proiecte, ce vor permite ieşirea pe piaţa mondială a turismului cu pachete comune.
‘Cu mare drag şi satisfacţie am acceptat această propunere frumoasă de a valorifica obiectivele turistice comune din România şi Republica Moldova pe tematica lui Ştefan cel Mare. Este un subiect foarte interesant din punct de vedere turistic, pentru că, pe lângă cetăţi, turiştii vor fi invitaţi şi în cramele de pe timpul lui Ştefan cel Mare. Vom pune în valoare cetăţile din Republica Moldova, în special cele de la Soroca, Bender şi Orheiul Vechi, dar şi cramele şi vinăriile din preajma acestor obiective turistice. Este o rândunică acest proiect al cooperării dintre Ministerul Turismului din România şi Agenţia Naţională de Turism. Sper foarte mult ca acest proiect să dea naştere următoarelor proiecte pe care ni le propunem foarte ambiţioase, precum Drumul Vinului, Drumul Mănăstirilor, Drumul Fortăreţelor, aspectul cultural, tradiţii şi obiceiuri, ca prin plămădirea acestor proiecte să ieşim pe piaţa mondială cu pachete comune, pe piaţa Asiei şi a Statelor Unite’ a afirmat Stanislav Rusu.
Pe de altă parte, ministrul Turismului a subliniat că România concepe relaţia sa cu Republica Moldova pe două coordonate majore, respectiv afirmarea caracterului special al acestei relaţii, conferit de comunitatea de limbă, istorie, cultură, tradiţii – ‘realităţi ce nu pot fi negate’ şi dimensiunea europeană a cooperării bilaterale.
‘Una dintre priorităţile Ministerului Turismului este consolidarea legăturilor existente între România şi Republica Moldova în domeniul turismului. Acest lucru se poate face prin încurajarea cooperării între industriile de profil din cele două state. De asemenea, trebuie să stabilim un cadru adecvat pentru un dialog permanent între noi pentru a coordona măsurile necesare dezvoltării în domeniul turismului şi pentru a crea legături strânse între diferite domenii de interes comun. Republica Moldova este una dintre ţările care reprezintă o importanţă deosebită pentru Ministerul Turismului. De altfel, în anul 2017, această ţară a fost în top 10 din punct de vedere al numărului de turişti. Conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică, aproape 70.000 de persoane din Republica Moldova au vizitat România anul trecut. E o cifră care ne creează bucurie, dar trebuie avut în vedere şi potenţialul enorm de creştere al numărului de turişti’, a mai spus Bogdan Trif.
Potrivit ministrului, cifrele turiştilor străini care au ajuns în ţara noastră arată că industria turismului are un potenţial enorm, care trebuie fructificat cum se cuvine, însă trebuie făcut mult mai mult pentru a ajunge la rezultatele aşteptate.
‘Pieţele externe sunt cele care au reacţionat pozitiv la acţiunile noastre de promovare. Trebuie să facem mult mai mult şi vom ajunge la rezultatele aşteptate.Nu în ultimul rând, aş vrea să mai punctez şi faptul că România a obţinut în loc în cadrul conducerii Organizaţiei Mondiale a Turismului, după ce Ministerul Turismului a depus candidatura în anul 2016. Ţin să mulţumesc în mod special Republicii Moldova pentru susţinere. Prin acest demers, avem şansa de a ne expune punctul de vedere cu privire la fiecare decizie luată de OMT şi să ne implicăm activ la nivelul Consiliului Executiv al acestei organizaţii’, a afirmat Trif.
Ministerul Turismului din România participă, în perioada 29 martie-1 aprilie, la Târgul Internaţional de Turism de la Chişinău cu un stand de 80 de metri pătraţi, unde 19 coexpozanţi, agenţii de turism, reprezentanţi ai unor complexuri turistice şi autorităţi locale prezintă oferta turistică a României.
‘Prezenţa noastră aici vine să reconfirme încă o dată importanţa pieţei din Republica Moldova pentru turismul românesc. Trebuie, în acelaşi timp, să deschidem noi oportunităţi de colaborare pe latura B2B, astfel încât turoperatorii români să intre în legătură directă cu cei moldoveni. Rolul Ministerului este de a crea tocmai acest cadru pentru ca industria turismului să crească într-un mod sustenabil. Din punctul meu de vedere, fiecare cetăţean al acestei ţări trebuie să aibă o experienţă în România. Avem locuri unice şi aş aminti aici Delta Dunării sau zona muntoasă. Fiecare dintre aceştia va rămâne cu o impresie profundă cu privire la perioada petrecută în ţara noastră’, a mai spus ministrul Turismului.
(Agerpres/FOTO arhivă realitatea.md)