Deschiderea expoziției de sculptură și desen „Fă ce vrei!”
Publicat de nicolaetomescu, 30 martie 2018, 10:49
Fă ce vrei!
IONUȚ FILIMON
___________________________
Sculptură / desen
Galeria de artă „DANA”-Iași invită publicul ieșean luni, 2 aprilie 2018, ora 18:00, la deschiderea expoziției de sculptură și desen „Fă ce vrei!” semnată de IONUȚ FILIMON, student masterand în anul I, specializarea Sculptură din cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design – Universitatea Națională de Arte „George Enescu”-Iași.
În deschidere: criticul de artă Maria Bilașevschi
Proiect realizat în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Facultatea de Arte Vizuale și Design Iași / Coordonatori / conf. univ. dr. Simion Cristea, lect. univ. dr. Mihai Vereștiuc, prof. univ. dr. Ilie Bostan; Curator / Smaranda Bostan
Expoziția este deschisă pentru a fi vizitată în perioada 2 aprilie–2 mai 2018
Eveniment YOUNG ARTIST’S PROJECT*
„FĂ CE VREI!” Declamaţie sau mustrare, libertate emfatică sau limitarea acesteia, acceptare ori refuz, individual sau colectiv? Deznădejde, apăsare, confuzie, iluzie, speranţă…
Ionuţ Filimon conturează o lume în care fiinţa umană acţionează ca o marionetă, megafon, atât a artistului dar şi a privitorului. Carcase ale unor „suflete moarte” aliniate într-un marş forţat, trupuri care caută a se elibera de sub presiunea exteriorului, fragmente de corp ce amintesc de un martiraj, toate sunt rămăşiţe ale alegerilor dintr-o anumită clipă. „De la distanţă, Ionuţ Filimon pare că se întreabă dacă am ajuns cu toţii atât de aproape de margine, înstrăinaţi şi abrutizaţi. Însă nu, expoziţia sa trebuie lecturată din perspectiva unui proces de decantare, purificare; prin fiecare personaj-totem artistul se dezvăluie, se descarcă, se descoperă şi se acceptă. «FĂ CE VREI!» este mantra lui Ionuţ Filimon, translatată în lemn sau tuş, într-un stil în care efectul cathartic eliberează atât autorul, dar şi spectatorul, din capcana semnificaţiilor şablonarde.” (Maria Bilașevschi)
___________
* Scopul YOUNG ARTIST’S PROJECT
Conceptul inițiat, în 2016, de Galeria „DANA”, reprezintă promovarea și lansarea tinerelor talente care și-au creat, pe parcursul anilor de studii, propria viziune în contextul artei vizuale contemporane şi stimularea interesului pentru toate mediile de exprimare artistică. Inițiatorii se află într-o continuă căutare şi descoperire de tineri artişti, proaspeți absolvenți, masteranzi și studenți ai universităților de profil din țară. YOUNG ARTIST’S PROJECT se angajează să promoveze arta de calitate, îmbrăţişează o astfel de provocare, în contextul în care definirea a tot ceea ce reprezintă arta de calitate se transformă într-un proces extrem de subiectiv, tocmai pentru a explora esenţa acestei definiţii împreună cu artiştii noştri şi publicul.
Ce este YOUNG ARTIST’S PROJECT?
YOUNG ARTIST’S PROJECT desemnează un concept în care lucrările tinerilor artiști pot fi descoperite şi apreciate de către public într-un mediu lipsit de constrângerea spaţiului impersonal, unde primează dialogul şi creativitatea.
Atunci când selectează un artist tânăr, principiul călăuzitor YOUNG ARTIST’S PROJECT este convingerea instinctivă a importanţei şi potenţialului, pe care lucrările acestuia o au pentru lumea artistică contemporană; nu se ghidează după un program de selecţie pe considerente stilistice sau care să ţină de o generaţie de artişti în pofida alteia, dar ia în considerare elementele care-l definesc pe artist, de la componenta estetică până la cele de inovaţie, stimulare emoţională, fizică, spirituală, politică. Lucrările sunt selectate astfel încât publicul să nu se concentreze doar asupra subiectului expus, ci şi asupra propriilor atitudini, sentimente, percepţii. Conştienţi că fiecare dintre noi este înzestrat cu propriile valori şi experienţe de viaţă, acest lucru influenţându-ne modul de percepere și de creație a unei lucrări de artă, cei care au dat viață proiectului încurajează renunţarea la pasivitate a tinerilor artiști până în 30 de ani, invitându-i să ia parte la ce înseamnă experienţa YOUNG ARTIST’S PROJECT, încurajându-i să ne provoace pentru ca astfel să ne auto-depăşim obiectivele…