Dumitru Oprea: „Saga Centenarului Marii Uniri – Guvernul își acoperă incompetenţa cu mult zgomot“
Publicat de nicolaetomescu, 4 aprilie 2018, 13:44
Deputatul PNL Dumitru Oprea afirmă că executivul României a demonstrat, prin acţiunile recente, că nu are nici cea mai mică idee despre cum ar trebui să arate un plan de acţiuni în Anul Centenar. „Diletantismul și oportunismul sunt principalele caracteristici ale actualei puteri în legătură cu celebrarea Marii Uniri”, susține parlamentarul ieşean în cadrul unei declaraţii politice.
„Până acum nu a fost făcută publică nici o listă a oraşelor în care vor avea loc principalele manifestări și nici o planificare unitară a acestora. Ne așteptam ca măcar printr-o strategie coerentă să se dea semnalul de unitate într-o Românie încă dezbinată de lipsa infrastructurii şi de alocările bugetare discreţionare. Iar un exemplu grăitor îl constituie anularea sesiunii solemne a Parlamentului României la Palatul Culturii şi a şedinţei speciale de Guvern de la Iași, de anul trecut”.
Redăm integral declaraţia deputatului PNL Dumitru Oprea:
„În lipsa oricăror acţiuni concrete dedicate Centenarului Marii Uniri, Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, a decis să acopere cu mult zgomot lipsa unei strategii consistente și a oricărui program coerent. Doar aşa se explică cum de înregistrarea unui logo al Centenarului la OSIM a ajuns să fie cea mai mare reuşită guvernamentală.
Aşadar, guvernul României, în speţă Ministerul Culturii, a ajuns proprietarul denumirii «Centenar 100 România 1918-2018 Sărbătorim împreună», la pachet cu elementele de identitate vizuală aferentă. Nu putem să lăsăm neobservată înregistrarea pleonastică «Centenar 100»! Oare acest fapt îi dă garanţii ministrului că nici un cămin cultural din ţară nu va îndrăzni să organizeze, fără să-i ceară permisiunea, vreo manifestare dedicată Centenarului? O fi şi aceasta o reuşită care merită răsplătită probabil cu păstrarea mandatului!
«La pachet» cu înregistrarea acelui logo, Comitetul Interministerial pentru Centenar a aprobat și o primă listă de proiecte finanţate de la bugetul de stat. Fără să contestăm valoarea unora dintre acţiuni, ne întrebăm dacă nu cumva multe dintre manifestări erau oricum organizate de instituţiile publice? Să fi fost trecute în programul Centenarului numai cu scopul de a bifa o acțiune dintr-un plan care nu există?
Executivul demonstrează, din nou, că nu are nici cea mai mică idee despre cum ar trebui să arate un plan de acţiuni în Anul Centenar. Până acum nu a fost făcută publică o listă a oraşelor în care vor avea loc principalele manifestări și nici o planificare unitară a acestora. ne așteptam ca măcar printr-o strategie coerentă să se dea semnalul de unitate într-o Românie încă dezbinată de lipsa infrastructurii şi de alocările bugetare discreţionare (unele regiuni fiind favorizate în dauna altora). Iar un exemplu grăitor îl constituie anularea sesiunii solemne a Parlamentului României la Palatul Culturii şi a şedinţei speciale de Guvern de la Iași, de anul trecut.
Ipocrizia guvernamentală se poate observa limpede în urma anunţului conform căruia Centenarul va dura un cincinal, adică vor fi finanţate proiecte şi dincolo de anul 2018, de exemplu prin organizarea «Cerbului de Aur». Probabil, pentru coaliția PSD-ALDE centenarul are 150 de ani.
Iată de ce, putem spune că diletantismul și oportunismul sunt principalele caracteristici ale actualei puteri în legătură cu celebrarea Marii Uniri.”