Propunere „Polirom”: „Următorul stadiu al evoluţiei: Homo deus. Scurtă istorie a viitorului”, de Yuval Noah Harari
Publicat de nicolaetomescu, 12 aprilie 2018, 15:13
„Istoria a început cînd oamenii au inventat zeii şi se va sfîrşi cînd oamenii vor deveni zei.” (Yuval Noah Harari)
Sapiens ne-a arătat de unde venim. Homo deus ne arată încotro ne îndreptăm.
„Cea mai aşteptată carte a anului”, Homo deus. Scurtă istorie a viitorului, de Yuval Noah Harari, este disponibilă din această săptămână în librării şi pe www.polirom.ro. În traducerea Luciei Popovici, a apărut în colecţia „Historia” (coordonator Mihai-Răzvan Ungureanu) a editurii/ediţie cartonată (în curînd şi în format electronic).
Yuval Noah Harari explorează proiectele, visurile şi coşmarurile care ne vor marca viitorul. Omul va încerca să devină asemenea zeilor, învingînd moartea şi creînd viaţa artificială. Este chiar următorul stadiu al evoluţiei – Homo deus.
De-a lungul istoriei, omenirea s-a confruntat constant cu trei probleme cruciale: războiul, foametea şi molimele. În secolul XX, a reuşit să le rezolve în mare măsură. Războiul nu mai are aceeaşi putere de distrugere: în prezent numărul celor care se sinucid e mai mare decît al celor morţi în conflicte armate. Foametea dispare: oamenii suferă mai degrabă din cauza obezităţii decît din cauza malnutriţiei. Molimele nu mai fac ravagii: mai mulţi oameni mor de bătrîneţe decît în urma bolilor infecţioase. Ce anume va lua însă locul războiului, foametei şi molimelor în agenda omenirii? Ce destin vom alege pentru noi înşine, ce scopuri ne vom stabili?
„O carte remarcabilă, cu perspective şi reinterpretări profunde ale lucrurilor pe care credeam că le ştim despre noi şi despre istoria noastră. O carte foarte inteligentă, plină de observaţii pătrunzătoare şi ironie muşcătoare… O carte neobişnuită, o carte cool.” (The Guardian)
„Asemenea marilor epopei, Sapiens avea nevoie de o continuare. Aceasta este Homo deus, în care viitorul după toate probabilităţile apocaliptic este imaginat în detaliu. E un scenariu fascinant al nenumăratelor moduri în care am putea să dăm greş din cauză că vrem prea mult.” (The Observer)
„O carte extraordinară… Nu doar că schimbă felul în care vezi lumea după ce o citeşti, ci înfăţişează trecutul într-o lumină diferită.” (Mail on Sunday)
„Provocatoare… Opera unui gînditor înzestrat.” (The New York Times)
„Harari are abilitatea de a condensa memorabil mari idei şi de a le îmbina cu umorul. El ne oferă nu doar lecţii de istorie, ci o lecţie de metaistorie.” (The Washington Post)
Yuval Noah Harari a obţinut doctoratul în istorie la University of Oxford şi este profesor de istorie universală în cadrul Departamentului de Istorie al Universităţii Ebraice din Ierusalim. Cartea sa Sapiens, publicată iniţial în Israel în 2011, a fost tradusă în peste patruzeci de limbi. Timp de peste şase luni s-a aflat pe lista bestsellerurilor Sunday Times şi a fost de asemenea în topul bestsellerurilor New York Times.
Puteţi urmări aici canalul de YouTube al autorului.
Site-ul autorului, aici.
În pregătire:
J.M. Roberts, O.A. Westad, Istoria lumii. Din preistorie până în prezent
Martin Puchner, Lumea scrisă. Cărţi care au schimbat istoria
Orlando Figes, Crimeea