La Mulți Ani, Rodica Mandache !
Publicat de nicolaetomescu, 13 aprilie 2019, 20:45
Deși locuieşte în Bucureşti[1], ne „aparține” – câtă vreme este născută în Iași (13 aprilie 1943)…
A absolvit (în 1964) secţia de actorie a „Facultăţii de Teatru” din cadrul Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică[2]. Angajată[3] la Teatrul „Odeon”[4] sau, pur și simplu, colaborator la „Teatrul Mic” din Bucureşti, Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, Teatrul „Barbu Delavrancea” din Bucureşti, Teatrul „Naţional” din Iaşi, Teatrul „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Notarra” din capitala României, Teatrul „Bacovia” din Bacău, a jucat și în filme precum „Căsătorie cu repetiţie, „Buletin de Bucureşti”, „Nea Mărin miliardar”, „Un comisar acuză”, „Astă-seară dansăm în familie”[5]…
În 2007, a primit premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă în rol secundar[6]; în 2009, la Premiile Municipiului Bucureşti pentru „Artă şi Cultură”, secţiunea „Artele Spectacolului”, a primit distincția pentru întreaga activitate; în 2013, Premiul Confidenţial[7]/; recent, Premiul onorific de popularitate[8] la Festivalul Internaţional de Dramaturgie Contemporană-Braşov/ 2017…
[1] Profesor de actorie la Universitatea „Hyperion”… A vorbit, într-un interviu, despre „o mare regresie a tuturor”. „«La ce-ajută să ştii?»- mi-a spus cineva că nu poate să vină cu copilul la o piesă: «Dar nu-i prea mult pentru el?». «Câţi ani are?»; «16 ani». „La 16 ani citeam nu-ştiu-ce carte». «Şi la ce te-a ajutat?» Glumind… Dar gluma niciodată nu vine pe loc gol. Vine dintr-un sâmbure de adevăr. La ce să m-ajute pe mine să citesc în ruseşte «Război şi pace»? Socrate a murit foarte bătrân. Cineva i-a pus întrebarea: «De ce vrei să înveţi să cânţi la ţiteră?»; «Mai bine mai târziu decât niciodată. Nu vreau să mor până nu învăţ să cânt la ţiteră»… A trăit propria viață, cu intensitate și suferință (mama unei fete de 35 de ani/Maria, dar și văduvă de tânără/Aurel Mihailopol s-a stins din cauza unui cancer galopant)…
[2] La clasa profesorului Octavian Cotescu…
[3] Până la cei 76 de ani, împliniți astăzi, a fost distribuită în roluri memorabile pe cele mai mari scene ale ţării (după cum am amintit, 5 teatre diferite)…
[4] Sexygenara în Family Affairs de Rosa Liksom, un spectacol de Radu Afrim; Domnişoara Macri cea mică în Trei generații De Lucia Demetrius, regia artistică Dinu Cernescu; Procopiu în Titanic Vals de Tudor Muşatescu, regia Alexandru Dabija; Blanche DuBois în Un tramvai numit dorință de Tennessee Williams, regia Dinu Cernescu; Coana Moașă Spiritista înC.F.R.-Cometa, Copilul și Cățelul după texte de I.L. Caragiale, regia Alexandru Dabija; Mary Desti în Când Isadora dansa de Martin Sherman, regia Răzvan Mazilu; Vulpea în Micul Prinț după Antoine de Saint-Exupery, regia Carmen Lidia Vidu; Femeia, Hipertensiva în Câtă speranță de Hanoch Levin, regia Radu Afrim; Foamete – Luna, Scoaba – Leul, Pițigoi – Thisbe în Pyramus&Thisbe 4 You după William Shakespeare, regia Alexandru Dabija; Cesonia în Natură moartă cu nepot obez de Ion Sapdaru, regia Eugen Făt; Mama în E doar sfârșitul lumii de Jean-Luc Lagarce, regia Radu Afrim; Adel în joi.megaJoy de Katalin Thuroczy, regia Radu Afrim; Fulg de nea în Aventurile lui Habarnam după Nikolai Nosov, regia Alexandru Dabija; Charlotta Ivanovna în Livada de vișini de A.P. Cehov, regia Sorin Militaru; Doamna Wurm în Genocid sau ficatul meu e fără rost de Werner Schwab, regia Sorin Militaru; Guvernanta în Leonce și Lena de Georg Büchner, regia Alexandru Dabija; Actor ambulant în Arden din Feversham dureroasa şi adevărata tragedie a domnului Arden din Feversham, Autor englez anonim din secolul XVI, regia Dragoș Galgoțiu; Helena în Visul unei nopţi de vară spectacol din Gala Dansului la Odeon, regia regia Dragoș Galgoțiu; Zinaida în Ivan cel Groaznic de Bulgakov, regia Beatrice Bleonţ; Mama în Frații de Sebastian Barry, regia Alexandru Dabija; Ea în Vorbeşte-mi ca ploaia și lasă-mă să te ascult de Tennessee Williams, regia Răzvan Mazilu; Ea în Vocea umană de Jean Cocteau; Aristița Romanescu în Şi totuşi Eminescu de Ion Nicolescu, regia Tudor Mărăscu; Mița, Didina, Zița, Veta, Eftimia, Zoe în Doamnele domnului Caragiale one woman show, regia Tudor Mărăscu; Valentina în Aşteptam pe altcineva de Paul Ioachim, regia Tudor Mărăscu; Kote în Woyzeck de Georg Buchner, regia Alexa Visarion; Ziţa în O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale, regia Alexa Visarion; Niculina Gologan în Opinia publică de Aurel Baranga, regia Geta Vlad; Alia în Serenadă târzie de Alexei Arbuzov, regia Geta Vlad; Silvelle în Romanţioşii de Edmond Rostand, regia Geta Vlad; Barmaniţa în Hotel Zodia Gemenilor de Valentin Munteanu, regia Tudor Mărăscu; Eleva în Steaua fără nume de Mihail Sebastian, regia Geta Vlad; Neda în Liola de Luigi Pirandello, regia V. Al. Toscani; Polia în Vassa Jeleznova de Maxim Gorki, regia Geta Vlad; Trina în Comedie cu olteni de; Gheorghe Vlad, regia Geta Vlad; Anais în Pălăria florentină de E. Labiche, regia Lucian Giurchescu; „Balada femeii care şi-a pierdut iubitul în război” (de Nina Cassian)…
[5] Dacă vrem să „împingem” informația aproape de perfecțiune… Un surâs în plină vară regia Geo Saizescu (1963); Gloria nu cântă regia Alexandru Bocăneț (1977); Povestea dragostei regia Ion Popescu Gopo (1977); De bunăvoie şi nesilit de nimeni regia Maria Callas Dinescu (1974); Iarba verde de acasă regia Stere Gulea (1977); Semnul şarpelui regia Mircea Veroiu (1982); De dragul tău, Anca regia Cristiana Nicolae (1983); Recital în grădina cu pitici regia Cristiana Nicolae (1986); Nişte băieţi grozavi regia Cornel Diaconu (1988); De ce are vulpea coadă? regia Cornel Diaconu (1989); Liliacul înfloreşte a doua oară regia Cristina Nichituș (1990); Telefonul regia Elisabeta Bostan (1991); Blood and Chocolate regia Katja von Gfarnier (2005)…
[6] (Ada, din piesa „joi.megaJoy” Teatrul „Odeon”)…
[7] Pentru spectacolul „Un tramvai numit dorinţă”, regia Dinu Cernescu…
[8] Pentru rolul din spectacolul „Trei generaţii”…