Ziua Internaţională a Pământului este marcată şi în România
Publicat de gabrielarotaru, 22 aprilie 2018, 08:54
Ziua Internaţională a Pământului este marcată astăzi, în România, prin acţiuni de ecologizare, plantare de flori şi drumeţii, organizate de şcoli, asociaţii, fundaţii, dar şi de formaţiuni politice. În acest an, evenimentele dedicate Zilei Pamântului se concentrează pe limitarea poluării cu materiale plastice.
Poluarea cu plastic este una dintre cele mai presante probleme de mediu ale lumii noastre.
Reprezentanţii Reţelei Ziua Pământului, care are filiale în peste 175 de ţări, şi-au propus să îşi mobilizeze organizaţiile pentru ca milioane de oameni să afle despre riscurile pe care utilizarea materialelor plastice le are asupra sănătăţii lor, dar şi asupra oceanelor şi a faunei sălbatice. Astfel, plasticul contribuie la otrăvirea şi vătămarea vieţii marine, iar, prin prezenţa lui în alimentaţia noastră, poate provoca distrugerea hormonilor , boli majore sau pubertatea timpurie. În fiecare an, în lume sunt vândute sute de milioane de tone de plastic, iar 90% dintre acestea sunt aruncate şi sfârşesc în depozitele de gunoi, oceane, dar şi în corpurile noastre. Nici România nu stă mai bine la acest capitol.
Apele din ţara noastră sunt pline de deşeuri, atrage atenţia preşedintele Academiei de Agronomie şi Silvicultură din Bucureşti, Valeriu Tabără.
Valeriu Tabără: Golful de la Orşova, bazinul de apă de la Porţile de Fier nu există să nu se vadă sticle de plastic şi, mai gravm dacă urcaţi pe Valea Oltului, acumulările pe care le avem acolo de multe ori sunt zone în care nu vezi apa de plastic care este adunat acolo, nu mai vorbesc de Dunăre, /…/, şi toate celelalte.
Pentru ca oamenii să constienţizeze cât plastic de unică folosinţă folosesc într-un an, Reţeaua Ziua Pământului a lansat un calculator online, cu ajutorul căruia se pot face şi planuri de reducere a deşeurilor. Acesta poate fi găsit pe site-ul www.earthday.org. (Rador/ FOTO realitatea.net)