Avertizările specialiştilor din domeniul sănătăţii
Publicat de Andreea Drilea, 3 mai 2018, 15:27
Utilizarea neraţională şi fără îndrumarea unui medic sau farmacist a medicamentelor cumpărate fără reţetă, a suplimentelor alimentare sau a dispozitivelor medicale poate duce la scăderea eficienţei altor medicamente luate în paralel sau la interacţiuni nedorite.
Este unul dintre mesajele campaniei desfăşurată de Asociaţia Română a Producătorilor de Medicamente Fără Prescripţie, Suplimente Alimentare şi Dispozitive Medicale. Aceştia atrag atenţia că informaţiile accesibile la nivelul consumatorilor, şi chiar al profesioniştilor din domeniul sănătăţii, sunt de multe ori incomplete sau incorecte. Mai mult, cadrul legislativ existent permite ca aceste informaţii să ajungă în forma aceasta la public.
Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor, Răzvan Prisada, precizează că este importantă conştientizarea diferenţei dintre medicamente eliberate fără reţetă şi suplimente alimentare care, în opinia sa, creează cea mai mare problemă:
Răzvan Prisada: Cine le autorizează, cine le controlează, dacă le controlează cineva? Cine stabileşte limitele de mesaj publicitar? Cine ia măsuri în momentul în care se întâmplă ceva? Cine vede neconformităţile? Toate lucrurile astea trebuie clar definite şi delimitate, că e vorba de responsabilitatea fiecărui individ pentru propria sănătate. În al doilea rând, este vorba despre responsabilitatea profesioniştilor din sănătate referitoare la a nu încuraja, în primul rând, consumul în exces de medicamene şi suplimente alimentare şi nu în ultimul rând, responsabilitatea autorităţilor în a clarifica lucrurile care nu sunt clarificate.
La Camera deputaţilor se află în dezbatere un proiect de lege privind reglementarea medicamentelor fără reţetă.
(Rador/FOTO arhivă ziare.com)