Iohannis: O să îl chem pe ministrul Meleşcanu pentru a explica poziţia referitoare la declaraţia Serviciului European de Acţiune Externă
Publicat de andreeadaraban, 12 mai 2018, 19:45
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că îl va invita pe ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, pentru a îi explica poziţia adoptată de reprezentanţii României la discuţia de la nivelul Serviciului European de Acţiune Externă al UE privind mutarea reprezentanţelor diplomatice în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.
El a mai subliniat că ambasada României nu poate fi mutată la Ierusalim fără acordul său.
„În ceea ce priveşte cea mai recentă speţă, declaraţia care a fost pregătită de Serviciul de Acţiune Externă al UE, o să îl chem pe ministrul de Externe, ca să îmi explice ce şi cum s-a discutat şi care a fost motivaţia pentru măsura care s-a luat. În privinţa mutării ambasadei nu s-a făcut absolut niciun pas, în nicio direcţie. Ambasada nu poate fi mutată fără acordul meu. Punct! Indiferent cine ce spune”, a declarat Iohannis.
Preşedintele a precizat că prin blocarea declaraţiei Serviciului European de Acţiune Externă, România este „readusă în marginea Uniunii”, în ciuda faptului că românii nu îşi doresc abordări euro-sceptice sau anti-europene. El a mai apreciat că PSD are o guvernare „contraperformantă”, „după ureche”.
„Prin blocarea unei declaraţii, iată că dintr-o dată România este readusă în marginea Uniunii, împreună cu ţări pentru care am tot respectul, dar care sunt de esenţă mai degrabă eurosceptică. Vreau să reamintesc acestor PSD-işti că românii sunt europeni, sunt pro-europeni, iar aceste măsuri din ce în ce mai frecvente, anti-europene, care vin pe linia PSD, care vin pe linia unei guvernări contraperformante a PSD, aceste măsuri riscă realmente să ne scoată din Europa. Aşa ceva nu se poate. Nu este admisibil ca PSD, printr-o guvernare după ureche, o guvernare nefundamentată, să ia din ce în ce mai des anumite decizii, care sunt convins că sunt dictate de la nivelul partidului şi nu al Guvernului, şi să ne readucă în marginea Europei. Românii îşi doresc să fie parte integrantă din nucleul Europei. Românii nu îşi doresc să aibă abordări euro-sceptice sau anti-europene”, a spus el. (Agerpres/ FOTO antena3.ro)