(UPDATE/AUDIO) Iaşi: DSP a suspendat activitatea restaurantului unde s-au intoxicat aproximativ 40 de persoane
Publicat de , 16 mai 2018, 20:00 / actualizat: 17 mai 2018, 11:03
UPDATE ora 18:20 – Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi au anunţat astăzi că au demarat o anchetă epidemiologică la restaurantul de unde au mâncat produse fast food cele peste 40 de persoane care au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase cu toxiinfecţii alimentare.
Potrivit unui comunicat remis presei de DSP Iaşi, a fost suspendată activitatea la unitatea respectivă. Investigaţiile au fost declanşate imediat după raportarea evenimentului de către reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase.
‘Ancheta epidemiologică a evidenţiat că toate cazurile declară consumul de produse fast food la aceeaşi unitate de alimentaţie publică; sandwich crispy la lipie /bulcă (şniţel carne de pui, cartofi pai, salată de varză, sos de maioneză şi ketchup), sau shaorma la lipie (carne de pui, cartofi pai, castravete verde, sos de maioneză şi ketchup). Toate meniurile sunt preparate la sediul unităţii, inclusiv sosurile, conform declaraţiei şefului unităţii‘, se arată în comunicatul de presă.
Potrivit DSP, cei de la Inspecţia Sanitară de Stat s-au deplasat la sediul unităţii, de unde s-au recoltat opt probe de aliment (pizza italiană şi Agapa, meniu crispy, shaorma la lipie, shaorma crispy la bulcă, sos pizza, sos bechamel, sos maioneză) şi 25 de probe de sanitaţie (suprafeţe, echipament de lucru, mâini personal), care au fost puse în lucru în laboratorul DSP.
‘S-au efectuat coproculturi şi s-au recoltat probe de exudat nazo-faringian de la cei şapte angajaţi ai unităţii de alimentaţie publică. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare iar rezultatele acesteia vor fi comunicate ulterior‘, se precizează în comunicat. (Agerpres)
Câteva zeci de persoane, majoritatea copii şi tineri, au ajuns, în ultimele două zile, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi cu simptome de toxiinfecţie alimentară, după ce au mâncat la un fast food din oraş, situat în zona intersecţiei Cotnari.
Directorul Spitalului de Boli Infecţioase Sf. Parascheva din Iaşi, prof.dr. Carmen Dorobăţ, a declarat, astăzi, că, în prezent, în unitatea sanitară sunt internate 30 de persoane, atât copii cît şi adulţi. Acestea au prezentat febră, cefalee, greţuri, vărsături şi scaune diareice.
Alte câteva persoane, care s-au prezentat cu aceleaşi simptome, nu au necesitat internare, fiind cazuri uşoare.
Directorul Spitalului de Boli Infecţioase Sf. Parascheva din Iaşi, prof.dr. Carmen Dorobăţ:
Mai bine de 40 de persoane au ajuns ieri şi astăzi la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, cu simptome de toxiinfecţie alimentară, după ce au consumat alimente preparate la un Fast Food situat pe Bulevardul Socola din Iaşi, în intersecţia de la Cotnari.
Activitatea localului a fost suspendată, a declarat pentru postul nostru de radio directorul DSP Iaşi, Liviu Stafie:
„Au fost 23 de persoane din care, 3 cu domiciliul în Vaslui. 15 persoane sunt internate la spitalul de Boli Infecţioase. Noaptea trecută şi astăzi s-au mai internat încă 20 de persoane. Formele clinice sunt medii dar destul de aproape spre sever, cu febră de 40 de grade, febră, cefalee, vărsături, scaune diareice maxim 10. Noi am început să luăm măsurile specifice. S-au recoltat probe din alimente: pizza, shaorma şi 20 de probe de sanitaţie: de pe suprafeţe, de pe echipamentul de lucru, de pe mâinile personalului. Aceste probe au fost puse în lucru în laboratorul DSP-ului. Am distribuit coprocultoarele pentru cei 7 angajaţi ai unităţii şi deocamdată s-au identificat activ, un număr de 6 cazuri cărora le-am recomandat prezentarea la spital pentru evaluare şi investigaţii de laborator. Momentan, ancheta epidemioloică este în desfăşurare iar rezultatele le vom comunica ulterior.”
(Radio Iaşi/FOTO telegrafonline.ro)