TUIASI – Politehnica ieșeană, singura universitate tehnică din România prezentă în Japonia la Târgul European pentru Studii Superioare
Publicat de Andreea Drilea, 25 mai 2018, 10:10
Conducerea Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a promovat programele de studiu ale instituției de învățământ superior ieșean în cadrul târgului educațional European Higher Education Fair – EHEF (Târgul European pentru Studii Superioare), care a avut loc în Tokyo și Osaka, Japonia, stabilind și o serie de noi parteneriate pentru mobilități de studiu cu universitățile japoneze.
Între 18 și 20 mai, delegația TUIASI, alcătuită din rectorul universității, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, și prorectorul responsabil cu managementul resurselor, prof. univ. dr. ing. Marcel Istrate, au avut mai multe întâlniri cu universitățile japoneze pe tema colaborării în cadrul proiectelor de tip Erasmus+ în data de 18 mai, în timp ce pe 19 și 20 au participat la târgul educațional, întâi la Tokyo, apoi la Osaka.
La EHEF au participat 130 de universități din Europa și doar cinci din România, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași fiind singura instituție de învățământ superior tehnic din România și singura universitate din Iași reprezentată la această întrunire internațională.
„Întâlnirile au avut două componente principale, și anume parteneriatele de tip Erasmus+ cu universitățile japoneze și prezentarea ofertei educaționale pentru cele trei cicluri de studii universitare. În cadrul primului obiectiv, este de remarcat faptul că România se situează pe locul 6 în Uniunea Europeană după numărul acordurilor încheiate cu Japonia, peste 80, pe primul loc fiind Franța”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.
În prezent, Universitatea Tehnică desfășoară trei parteneriate cu universitățile japoneze, însă după discuțiile avute în această perioadă, rectorul a apreciat că se vor multiplica și diversifica formele de colaborare. Acesta a explicat că există premisele dezvoltării colaborărilor și fiindcă a fost decisă la nivelul Comisiei Europene creșterea fondurilor pentru parteneriatele Erasmus+ cu peste 40% până în 2020, ceea ce se traduce în circa 16,5 miliarde de euro suplimentar.
„Prezentarea ofertelor educaționale a universităților europene a reprezentat un nou prilej de confirmare a locului educației românești în paleta diversă europeană, un loc onorant și, după cum am văzut, atractiv pentru candidați din alte state, fie chiar atât de îndepărtate precum Japonia.
Standul universității noastre a primit numeroși potențiali candidați, interesați de domeniile electronică, inginerie civilă, calculatoare, arhitectură, energetică, mecanică etc. Din discuțiile purtate a rezultat clar că își doresc studii în limba engleză și posibilitatea acordării de burse”, a completat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.
La întâlniri s-a evidențiat faptul că un impediment al japonezilor care vor să studieze în România ține de faptul că bursele pentru studenții străini non-UE nu sunt particularizate fiecărei universități în parte, ci se acordă în urma unei competiții desfășurate la nivel național. Mai mult, fondurile alocate pentru astfel de burse sunt relativ reduse și, implicit, numărul lor este unul scăzut.
Unul dintre vizitatorii de marcă ai standului României a fost ambasadorul țării noastre în Japonia, Excelența Sa Tatiana Iosiper, fostă absolventă a Politehnicii ieșene, promoția 1990, care și-a exprimat sprijinul pentru Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.
„De asemenea, despre oportunitățile de colaborare cu universitățile japoneze și despre oportunitățile de studiu la universitatea noastră am discutat și cu domnul Kosaku Dairokuno, vicepreședinte al International Collaboration Meiji University, și cu domnul Viorel Isticioaia- Budura, ambasadorul Uniunii Europene în Japonia, ambii fiind impresionați de dimensiunea și poziția Politehnicii ieșene în ansamblul universităților românești”, a conchis prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.