Iaşi: Primarul Chirica anunţă finalizarea studiului de fezabilitate pentru Spitalul Regional de Urgenţă
Publicat de , 15 iunie 2018, 17:28
Primarul Mihai Chirica a anunţat că a fost finalizat proiectul studiului de fezabilitate pentru Spitalul Regional de Urgenţă de la Iaşi, şi că estimează ca în cursul anului 2019 să înceapă efectiv lucrările de construcţie a unităţii medicale.
Este primul studiu care va fi prezentat de consultantul Ministerului Sănătăţii în şedinţă comună.
Conform declaraţiilor sale, pe 21 iunie, la Bucureşti, consultanţii contractaţi de Ministerul Sănătăţii vor prezenta, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, şi a primarului Mihai Chirica documentaţiile necesare pentru demararea proiectului Spitalului Regional de Urgenţă de la Iaşi.
Primarul susţine că, în prezentarea lor, specialiştii Jaspers, Martin Schriever, managerul de proiect desemnat de Banca Europeană de Investiţii (BEI), şi experţii BEI Simon Barnes şi Mark Mawhinney vor aduce la cunoştinţa autorităţilor centrale şi locale invitate design-ul arhitectural al viitorului spital regional, componentele şi costurile estimate, precum şi o estimare a termenilor de implementare a proiectului.
De asemenea, va fi prezentat şi impactul investiţiei asupra mediului şi condiţiile de implementare necesare pentru materializarea proiectului Spitalului Regional de Urgenţă.
‘Studiul de fezabilitate devine un document public odată cu prezentarea sa. După prezentare, urmează ceilalţi paşi. Noi prognozăm ca în cursul anului 2019 să înceapă efectiv lucrările, astfel încât în circa cinci ani să fie finalizate şi să fie începută activitatea în noua clădire spitalicească. Este prognozată o investiţie cuprinsă între 300 – 350 milioane de euro, care are un impact pentru întreaga Regiune de Nord Est dar şi pentru întreg sistemul de sănătate românesc’, a declarat primarul Mihai Chirica.
Edilul ieşean a apreciat totodată că ‘un astfel de studiu este o provocare nu doar pentru Iaşi, ci pentru întreaga Românie‘.
‘Spitale de Urgenţă nu există. Au statut de spital regional, dacă e să vorbim de Spitalul Sf Spiridon, dar nu se ridică sub nicio formă la nivelul spitalului care se construieşte la Iaşi şi, desigur, la Cluj şi Craiova. Are, desigur, o altă abordare din punct de vedere al tehnologiei, al procedurilor medicale, a modalităţii de intervenţie pentru medicina de urgenţă. Este o provocare, desigur, tot mai evidentă, şi faţă de şcoala de medicină românească, care va trebui să răspundă imediat asigurând cadrele necesare să pună în funcţiune un astfel de spital. Vorbim de mii de angajaţi care vor trebui să lucreze aici. Nici pentru autoritatea locală nu este simplu. Va trebui să ne conformăm în ceea ce priveşte asigurarea transportului public, locurilor de parcare, a utilităţilor necesare funcţionării acestui obiectiv cât şi a acelor obiective care vor veni în mod complementar pentru activitatea SRU’, a declarat primarul Mihai Chirica.
Spitalul Regional de Urgenţă de la Iaşi va dispune de peste 800 de paturi şi circa 2.500 de angajaţi, mulţi fiind medici specialişti.
Suma necesară pentru construirea spitalului se ridică la peste 300 milioane de euro, fondurile fiind asigurate de Comisia Europeană, Banca Europeană pentru Investiţii şi Guvern.
În România vor fi construite trei spitale regionale, la Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova.
Municipiul Iaşi este cel mai avansat din punct de vedere al documentaţiei în privinţa realizării acestor obiective atât de importante pentru ţara noastră.
(Agerpres/FOTO rtv.net)