IAŞI: Conferințele Centenarului – „Ionel Brătianu, un artizan al Marii Uniri”
Publicat de gabrielarotaru, 9 iulie 2018, 11:01
Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași inaugurează „Ciclul de Conferințe Centenar”, un proiect finanțat de către Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN).
Cele zece conferințe vor fi susținute de personalități ale mediului academic ieșean și național și se vor desfășura în bibliotecile comunale din județul Iași, în perioada iulie-decembrie 2018.
Prima conferință are titlul „Ionel Brătianu, un artizan al Marii Uniri” și va fi susținută de dr. Liviu Brătescu, cercetător la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” al Academiei Române, Filiala Iași, în comuna Tătăruși (jud. Iași), joi, 12 iulie 2018.
„Perfect conștient de importanța testamentului politic lăsat de tatăl său I. C. Brătianu, Ionel Brătianu a reușit chiar de la începutul carierei sale politice să se distingă prin viziune, pragmatism și nu în ultimul rând prin punerea în aplicare a unor proiecte majore, unul dintre acestea fiind Unirea românilor de la 1918. Bun cunoscător al mediului politic internațional, Ionel Brătianu a găsit, mai întâi de toate, un limbaj comun cu diplomații europeni în anii 1914-1916, reușind ca la capătul a doi de ani de negocieri dificile să-i convingă pe aceștia să recunoască dreptul legitim al statului român asupra unor teritorii locuite de români, dar aflate în componența Austro-Ungariei. Înțelegând perfect importanța momentului, Ionel Brătianu adună în jurul său la Iași, în 1917, în cadrul unei echipe ministeriale care are forma unui guvern de uniune națională, toate forțele politice responsabile și dispuse să adopte reforma electorală şi pe cea agrară, așteptate de întreaga societate românească și care reprezintă un adevărat stimul pentru soldații armatei române. Recunoașterea Unirii de la 1918 de către Marile Puteri la Paris în 1919-1920 a fost, din nou, ocazie pentru Ionel Brătianu de a demonstra tuturor că pentru el funcția de prim ministru nu este o decorație primită ca răsplată pentru vreun merit anume, ci o responsabilitate și ocazie de a-și servi țara așa cum o făcuse și tatăl său.” (dr. Liviu Brătescu)
„Ciclul de Conferințe Centenar” este primul proiect demarat dintre cele patru pentru care Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași a primit finanțare de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul celor două ședințe ale Comitetului Interministerial pentru Centenar, care au avut loc pe 23 aprilie și 6 iulie a.c. Celelalte trei sunt proiecte de cercetare: editarea volumului-antologie de texte de opinie „Unirea din 1918 în presa din regiunea Moldovei”; editarea volumului „100 de ani de grafie românească” – o lucrare care își propune să sintetizeze modul în care s-a modificat grafia limbii române în decursul ultimei sute de ani și „100 de cărți de acum o sută de ani, la Iași” – volum care pornește de la peste o mie de titluri, aflate în depozitele bibliotecii noastre, în cele de la BCU Iași, de la BCU Cluj, de la Biblioteca Academiei. Selecția finală se oprește la 100 de titluri editate la Iași între 1900-1918, din toate genurile și speciile, dintre care unele sunt direct legate de ceea ce se va întâmpla în anul 1918. Suma totală aprobată de MCIN pentru cele patru proiecte este de 34.000 lei.
Informații suplimentare puteți obține pe adresa de e-mail programe@bjiasi.ro.