Iaşi, 5 decembrie, Concert Filarmonica Moldova
Publicat de dvlad, 4 decembrie 2014, 15:51
Vineri, 5 decembrie, concertul săptămânal al orchestrei simfonice al Filarmonicii „Moldova” din Iaşi are loc sub antetul Festivalului Internaţional „MERIDIAN, Zilele SNR-SIMC”, de la ora 19.00, la Colegiul Naţional de Arte „Octav Băncilă” din Iaşi şi este organizat în colaborare cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi cu Centrul Cultural German din Iaşi, prin proiectul Achtung Klassik !. Festivalul Internaţional „MERIDIAN, Zilele SNR-SIMC” se află la a X-a ediţie şi se desfăşoară între 1 şi 7 decembrie în Bucureşti şi în ţară. Secţiunea Naţională Română a Societăţii Internaţionale de Muzică Contemporană şi-a propus prin această manifestare să susţină pluralitatea stilurilor componistice moderne, să promoveze în atenţia publică nume noi de compozitori şi creaţii devenite astăzi clasice.
Despre ediţia din acest an a festivalului, prof.univ.dr DAN DEDIU, Rectorul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.
Programul Filarmonicii „Moldova” conţine piesele: „Pastorale şi Idile transilvane” de Theodor Grigoriu (n. 25 iul 1926), Carl Heinrich Hübler (1822–1893) – Concert pentru patru corni şi orchestră şi Simfonia nr. 1 în do minor, op. 68, de Johannes Brahms. Solişti: Petrea Gâscă, Romeo Popa, Mihai Sârbu, Adrian Iftimie. Dirijor: Urs Schneider (Elveţia).
URS SCHNEIDER Născut la St. Gallen, Elveţia, a fondat propria sa orchestră, Pro Musica, la vârsta de 15 ani. Era o orchestră formată din 70 de instrumentişti, care au susţinut concerte în Elveţia până în 1963. După studii la Conservatorul din Zurich, concentrate în special pe vioară, au urmat cursurile de dirijat cu Rafael Kubelik la Lucerne, cu Igor Markevitch la Madrid şi cu Otto Klemperer la Londra şi Zurich. În 1962, dl. SCHNEIDER a fondat Camerata Helvetica, orchestră pe care a condus-o până în 1994 şi care a realizat multe premiere mondiale ale unor lucrări de compozitori elveţieni sau piese necunoscute ale unor compozitori celebri. Cariera dirijorală a domnului SCHNEIDER se desfăşoară în America de Nord şi de Sud, în toată Europa, Africa de Sud, Asia, Australia, Israel sau ţările fostei URSS. De-a lungul anilor, a condus şi a fost director muzical al unor ansambluri de prim rang, în toată lumea: 1967-1983, Camerata Stuttgart (cu concerte în Germania, Elveţia, Austria, Franţa şi Marea Britanie). 1971-1973, a fost ales în unanimitate Director Muzical al orchestrei Camerata Academica Salzburg, după Bernhard Paumgartner, 1982-1986 a fost dirijor şi Director Muzical la Haifa Symphony Orchestra. 1986-1992 a dirijat Prague Chamber Soloists. 1990-1992 dirijor principal la National Taiwan Symphony Orchestra. Dl. SCHNEIDER a dirijat 160 de mari orchestre şi companii de operă în peste 4000 de spectacole. Dl. SCHNEIDER face parte din juriile unor competiţii internaţioanle din Besançon, Bucureşti, Taiwan, Israel, New York. În 1999 a fost preşedintele juriului elveţian în Grand Prix Eurovision pentru tineri muzicieni. Are numeroase înregistrări de radio şi televiziune în toată lumea şi peste 50 LP şi CD-uri.