Liviu Miron, prorector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, în direct la Bună Dimineața cu Cristina Spînu (14.07.2018)
Publicat de gabrielarotaru, 16 iulie 2018, 07:31
Încălzirea globală este fenomenul de creștere continuă a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a solului, precum și a apei oceanelor, constatată în ultimele două secole, dar mai ales în ultimele decenii.
Ultimii trei ani au fost cei mai călduroși din istoria înregistrărilor meteorologice, iar valurile de caldură din Australia, temperaturile neobișnuit de ridicate din zona Arctică și lipsa apei din Cape Town sunt evenimente extreme dăunătoare, ce continuă și în 2018, conform unui raport al Organizației Națiunilor Unite.
Studiul a confirmat constatările provizorii potrivit cărora 2016 a fost cel mai călduros an din istoria înregistrărilor meteorologice începute în secolul al XIX-lea, iar 2017 și 2015 se situează la mică distanță în cadrul tendinței de încălzire pe care OMM o pune pe seama emisiilor de gaze cu efect de seră ca urmare a activităților antropice.
2017 a fost cel mai călduros an din istoria înregistrărilor meteorologice fără influența fenomenului El Nino, care are loc o dată la câțiva ani și eliberează căldura în atmosfera din Oceanul Pacific.
În 2015, aproape 200 de state semnatare ale Acordului de la Paris pe tema schimbărilor climatice au căzut de acord să îndepărteze în acest secol economia mondială actuală dependentă de arderea combustibililor fosili.
Recent întors din Turcia, unde a participat la o conferință internațională având ca temă încălzirea globală, profesorul universitar Liviu Miron, prorector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași a vorbit în interviul acordat Cristinei Spînu despre cauzele și efectele încălzirii globale dar și despre modul în care fiecare dintre noi poate contribui la combaterea acestui fenomen careinfluiențează din ce în ce mai puternic mediul în care trăim.
Ascultați mai jos interviul integral!