Brexit: Londra a promis noi ‘propuneri concrete’, potrivit UE
Publicat de Andreea Drilea, 27 iulie 2018, 06:42
Negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a afirmat joi că Marea Britanie a promis noi ‘propuneri concrete’ pentru a depăşi divergenţele în chestiuniea frontierei irlandeze, la finalul unei noi serii de discuţii la Bruxelles, relatează AFP.
Pe de altă parte, Michel Barnier a respins o propunere a Londrei referitoare la viitoare relaţie dintre Londra şi Cei 27, dând asigurări că UE ‘nu poate delega şi nu va delega aplicarea politicii sale şi a regulilor sale vamale’ unei terţe ţări.
‘Dorim amândoi să încheiem în octombrie un acord’, a insistat negociatorul-şef european în cursul unei conferinţe de presă, organizată în comun cu ministrul britanic pentru Brexit, Dominic Raab, venit la Bruxelles pentru a finaliza o sesiune de trei zile de lucru între cele două echipe de negociatori.
‘Îmi iau angajamentul să insuflu o nouă energie în aceste discuţii, alături de Michel. Am convenit să vedem din nou la jumătatea lui august’, a spus Dominic Raab.
Londra şi Bruxellesul ar trebui să ajungă la un acord până la jumătatea lunii octombrie pentru a-şi organiza divorţul, programat la sfârşitul lui martie 2019, şi a pune bazele viitoarei lor relaţii, însă europenii sunt îngrijoraţi că discuţiile se vor bloca, pe fondul fragilităţii politice a premierului britanic, Theresa May.
Michel Barnier şi Dominic Raab au confirmat joi că problema frontierei irlandeze rămâne unul din principalele obstacole, în pofida obiectivului comun al celor două părţi care este de a evita revenirea la o frontieră ‘dură’ între Republica Irlanda, care va rămâne în UE, şi provincia britanică Irlanda de Nord.
‘Marea Britanie a promis să vină din nou spre noi cu propuneri concrete privind modul de a răspunde preocupărilor noastre’, a subliniat Michel Barnier care a insistat asupra necesităţii de a avea o ‘plasă de siguranţă’ (backstop) pentru a garanta că nu va exista o frontieră ‘dură’ după Brexit în Irlanda.
Bruxellesul doreşte mai ales ca Irlanda de Nord să poată rămâne aliniată pe termen nelimitat la reglementările UE în cazul absenţei altei soluţii.
‘Cu pragmatism de o parte şi de alta, sunt convins că putem găsi o soluţie viabilă’, a răspuns Dominic Raab, subliniind la rândul său că o ‘plasă de siguranţă’ va putea fi aplicată ‘numai o perioadă limitată în timp’.
Theresa May şi-a propus să rezolve problema irlandeză prin intermediul noii relaţii comerciale cu UE după Brexit, cu o nouă ‘zonă de liber schimb pentru bunuri’, incluzând un ‘aranjament vamal simplificat’.
‘UE nu poate delega şi nu va delega aplicarea politicii sale şi a regulilor sale vamale, de colectare a TVA şi accizelor unui nemembru care nu va fi supus structurilor de guvernare ale UE’, a avertizat Michel Barnier.
‘Orice aranjament vamal sau uniune vamală – şi am spus mereu că UE este deschisă unei uniuni vamale – trebuie să respecte acest principiu’, a adăugat el.
(Agerpres/FOTO arhivă ziare.com)