De Ziua mondială de luptă împotriva hepatitelor, CNAS face apel la cetăţeni să se testeze şi să se informeze
Publicat de Andreea Drilea, 28 iulie 2018, 07:26
Ziua mondială de luptă împotriva hepatitelor (28 iulie) se desfăşoară în acest an sub deviza ‘Testează. Tratează hepatitele’, pentru a atrage atenţia că 9 din 10 persoane infectate nu cunosc acest lucru, deoarece nu au niciun simptom, virusurile hepatitice fiind un ‘ucigaş tăcut’, se arată într-un comunicat al CNAS, transmis vineri AGERPRES.
În acest context, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate face un apel atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate să se testeze, să se informeze asupra măsurilor de prevenire a contaminării şi să le aplice.
‘La ora actuală, 325 de milioane de persoane din întreaga lume au o formă de hepatită cronică, iar cancerul de ficat, a cărui cauză principală sunt virusurile hepatitice, duce la 1,34 milioane de decese anual, conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În urmă cu doi ani, la nivel internaţional s-a adoptat Strategia Globală a OMS de luptă împotriva hepatitelor, iar Uniunea Europeană s-a aliniat de asemenea obiectivului principal al acestei strategii – eradicarea hepatitelor B şi C până în anul 2030’, se precizează în comunicat.
În România, conform sursei citate, în 2001 CNAS a început ‘un efort sistematic de tratare a hepatitelor virale cronice cu medicamentele disponibile în acel moment – interferon şi analogi nucleotidici/ nucleozidici, până în prezent iniţiindu-se aproape 100.000 de tratamente de acest fel’.
‘Marele pas înainte în tratarea hepatitelor cronice a fost însă apariţia tratamentului fără interferon pentru virusul hepatitic C. Într-o primă etapă, în anii 2015 – 2016, CNAS şi-a propus să trateze fără interferon 5.000 de pacienţi pe aria terapeutică hepatită virală cronică C, dar a reuşit să avizeze începerea tratamentului pentru 5.860 de bolnavi aflaţi în stadiile cele mai avansate ale bolii. Rezultatele tratamentului deosebit de încurajatoare, rata de succes de aproape 99% au determinat creşterea numărului pacienţilor eligibili la 12.000 în a doua etapă, care s-a încheiat la 30 iunie a.c., şi includerea în tratament a pacienţilor cu stadii de boală mai puţin avansate: F3, F2 cu comorbidităţi. În acest moment, CNAS se află în negocierea contractelor cost-volum-rezultat pentru următoarea etapă de tratament, care va avea ca ţintă un număr total de 13.000 de pacienţi aflaţi în stadiile F1 – F4 de fibroză hepatică, schemele şi durata tratamentelor urmând să fie diferenţiate în funcţie de starea clinică a pacientului, stabilită de medicul curant’, arată CNAS.
‘Deja se observă că ne apropiem de momentul în care nu va mai trebui să ţinem cont de stadiul fibrozei în acordarea tratamentului fără interferon. România este considerată la ora actuală un exemplu de bună practică pe plan continental în privinţa acţiunilor vizând combaterea infecţiei cu virusul hepatitic C şi reducerea prevalenţei bolii, în acord cu obiectivele OMS şi ale UE’, spune preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, citat în comunicat.
(Agerpres/FOTO arhivă medical.com)