3 august – Ziua internaţională a pepenelui verde – proprietăţi şi beneficii
Publicat de Andreea Drilea, 3 august 2018, 08:30 / actualizat: 3 august 2018, 13:42
3 august a fost declarată ziua internaţională a pepenelui roşu! Acest fruct al verii este iubit de toată lumea datorită gustului extrem de bun dar şi datorită beneficiilor minunate ce le aduce asupra sănătăţii noastre.
Pepenele verde (Citrullus lanatus), face parte din familia Cucurbitaceae. Planta este originară din Sudul Africii şi este una dintre cele mai populare specii de pepeni.
Pepenele are coaja neteda de culoare verde. Miezul este suculent, dulce şi răcoritor. Culoarea acestuia este în majoritatea cazurilor roşie, însă pot fi întâlnite şi soiuri de pepeni cu miezul roz, portocaliu sau galben.
Începand cu secolul al X-lea, pepenele verde a început să fie cultivat în China, care este astăzi cel mai mare producator de pepeni. În secolul al XIII-lea fructul a fost introdus în Europa.
Pentru a planta pepene verde în scop comercial, se recomandă să se planteze cel putin 4000m2, pentru ca plantele să beneficieze de o polenizare adecvată.
Fructul de pepene verde conţine aproximativ 6% zahar şi 92% apă, din greutatea totală. Ca multe alte fructe este o sursă bogată în Vitamina C. Betacarotenul şi licopen sunt pigmenţi vegetali care dau culoarea fructului.
Miezul pepenelui roşu conţine peste 90% apă, ceea ce îl recomandă în tratamentul afecţiunilor rinichilor şi ale întregului aparat urinar.
Avand şi puţine calorii – 30 pe suta de grame – pepenele este recomandat şi în curele de slăbire, însă nu trebuie consumat în exces, şi mai ales nu cu pâine.
Pepenele roşu ajută şi la detoxifierea organismului, datorită enzimelor şi acizilor organici conţinuţi mai ales în apropierea cojii.
Pepenele este recomandat persoanelor cu un organism slăbit, bătrânilor, cât şi celor care au avut sau mai au o alimentaţie plină de toxine din mezeluri şi alte produse procesate.
Pepenele roşu are aminoacizi care ajută la păstrarea arterelor în stare bună. Aminoacizii din pepene ajută la îmbunătăţirea fluxul de sânge şi sănătăţii inimii.
Vitamina B6 conţinută de pepenele rosu este folosită de organism pentru a produce substanţe chimice la nivelul creierului, precum serotonina, melatonina şi dopamina, care ajuta corpul în combaterea anxietăţii şi panicii.
Vitamina C ajută la întărirea sistemului imunitar şi îl ajuta să ne protejeze impotriva infecţiilor şi virusilor şi este cunoscută pentru stimularea acestuia şi protecţia impotriva radicalilor liberi.
Valori nutritive per 100g.
proteine 0,6 g
glucide 7,6 g
grăsimi 0,2 g
apă 91,1 g
vitamina C 8 mg
fibre 0,4 g
(Andreea Drîlea/FOTO arhivă azernews.az)