Risipa alimentară în România
Publicat de Andreea Drilea, 5 august 2018, 07:08
Cei mai mulţi dintre consumatorii români risipesc lunar aproape 25% din totalul produselor alimentare.
Produsele proaspete din carne, legume/fructe, ouă şi lactate sunt cele mai puţin risipite, potrivit Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor.
Aproximativ 60% dintre consumatorii români cheltuiesc circa 30% din venitul lunar pentru asigurarea hranei.
În Uniunea Europeană sunt irosite anual 88 de milioane de tone de alimente, în jur de 20% din totalul alimentelor produse.
Statisticile UE arată că România ocupă locul 9 în topul celor mai risipitoare țări din Europa, cu 2,55%, adică 2,2 milioane de tone de alimente pierdute în fiecare an, adică peste 6.000 de tone pe zi. Mai marii producători de deșeuri alimentare decât noi sunt cetățenii din Marea Britanie, Olanda, Germania, Franța, Polonia sau Belgia.
Cei mai mari generatori de deşeuri alimentare, exprimate în kilograme pe cap de locuitor sunt: Olanda, Belgia, Cipru şi Estonia, iar la polul opus cele mai mici sunt Slovenia, Malta şi România.
De la 1 februarie 2019, va intra în vigoare legea privind diminuarea risipei alimentare.
Potrivit actului normativ, operatorii economici vor trebui să fie mai responsabili în vederea diminuării risipei alimentare prin măsuri precum vânzarea la preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei de valabilitate.
(Andreea Drîlea/FOTO arhivă infomediu.eu)