(UPDATE) Primul deces cauzat de infecţia cu virusul West-Nile, la Galaţi
Publicat de Andreea Drilea, 9 august 2018, 14:44
UPDATE – ora 14:44 Directorul Spitalului de Boli Infecţioase din Galaţi, Mihaela Debita, a confirmat joi un prim caz de deces cauzat de infecţia cu virusul West-Nile.
Potrivit acesteia, este vorba despre un bărbat de 79 ani din Galaţi, pensionar, care suferea şi de alte maladii cronice.
El a murit pe patul de spital după ce a fost diagnosticat cu virusul West Nile.
Bărbatul a fost înţepat de mai multe ori de ţânţari şi a ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase, unde medicii i-au pus diagnosticul de meningo-encefalită acută.
Analizele prelevate de la pacient au fost trimise la Bucureşti, la Institutul Cantacuzino, unde s-a confirmat virusul West Nile.
‘Este un caz cu multiple comorbidităţi, care a fost internat în Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi, cu o evoluţie fulminantă, care a decedat în spitalul nostru. Este un bolnav de 79 de ani, din Galaţi, cu pişcături multiple de ţânţari. Ancheta este făcută la nivelul DSP Galaţi. Relaţiile pe care le avem din foaia de observaţie sunt că a intrat în contact cu vectorul la nivelul locaţiei. Bolnavul a fost diagnosticat cu meningo-encefalită acută, cu rezultat pozitiv de la Institutul Cantacuzino Bucureşti, pozitivitate pentru virusul West Nille‘, a declarat Mihaela Debita.
În urma acestui caz, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi atrage atenţia că măsurile de protecţie împotriva ţânţarilor trebuie luate la nivelul fiecărei primării în parte.
‘DSP Galaţi a luat măsuri la de începutul lunii aprilie, când toate primăriile din judeţ au fost informate că trebuie să ia măsuri să combată ţânţarii. Astfel, primarii trebuie să taie stufărişul, să cureţe bălţile şi să stropească cu soluţii speciale împotriva ţânţarilor’, a spus purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi, Liliana Iordăchescu.
Infecţia cu virusul West-Nile afectează sistemul nervos central, iar manifestările pot prezenta aspecte diferite.
Persoanele infectate al căror sistem imunitar este scăzut pot dezvolta o formă severă a bolii cu manifestări ce includ febră ridicată, cefalee, dezorientare, fotofobie, tremor, convulsii, slăbiciune musculară, paralizie, comă.
În perioada 2 mai – 8 august, s-au înregistrat 23 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile, conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
Dintre cele 23 de cazuri, 11 s-au înregistrat în săptămâna 1 – 8 august. Tot în această săptămână s-a produs şi decesul.
Cazurile au fost înregistrate în judeţele Dolj (5), Olt (4), Iaşi (4), Brăila (2), Ilfov (2), Bihor (1), Bacău (1), Galaţi (1), Vrancea (1), Teleorman (1) şi în Bucureşti (1).
(Agerpres/FOTO evz.ro)
O persoană a murit din cauza infectării cu virusul West Nile, potrivit unei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.
Directorul Spitalului de Boli Infecţioase din Galaţi, Mihaela Debita, a confirmat joi un prim deces cauzat de infecţia cu virusul West-Nile.
Potrivit acesteia, este vorba despre un bărbat de 79 ani din Galaţi, pensionar, care suferea şi de alte maladii cronice.
În perioada 2 mai – 8 august s-au înregistrat 23 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile.
Din cele 23 de cazuri, 11 s-au înregistrat în săptămâna 1 – 8 august. Tot în această săptămână s-a produs şi decesul.
Cazurile au fost înregistrate în judeţele Dolj (5), Olt (4), Iaşi (4), Brăila (2), Ilfov (2), Bihor (1), Bacău (1), Galaţi (1), Vrancea (1), Teleorman (1) şi în Bucureşti (1).
Specialiştii recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (plase protecţie la ferestre), să utilizeze substanţe insecticide în locuinţă/în jurul acesteia, să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei, să îndepărteze recipientele de apă stagnantă şi gunoiul menajer.
(Agerpres/FOTO arhivă jurnalistii.ro)