Suceava: Primarul şi casiera din Udeşti, arestaţi în dosarul fraudării subvenţiilor europene la APIA
Publicat de Lucian Bălănuţă, 5 decembrie 2014, 22:32
Tribunalul Suceava a decis, vineri seara, arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a primarului comunei Udeşti, Săvel Botezatu, şi a casierei Primăriei, Marinela Borza, cei doi fiind acuzaţi de fraudare a fondurilor europene prin obţinerea ilegală de subvenţii de la APIA în valoare de peste 1,2 milioane de lei.
Decizia Tribunalului Suceava poate fi contestată la Curtea de Apel Suceava.
Potrivit procurorilor DNA, Botezatu este acuzat de prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, tentativă la comiterea infracţiunii de prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată, complicitate la infracţiunea de prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, influenţarea declaraţiilor şi şantaj.
Marinela Borza, casier la Primăria Udeşti şi preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor Animalelor şi Utilizatorilor de Păşuni este acuzată cu privire la săvârşirea infracţiunilor concurente de prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, tentativă la comiterea infracţiunii de prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, influenţarea declaraţiilor, sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri.
Potrivit procurorilor DNA, cu ocazia campaniilor din anii 2010 şi 2011, Botezatu, în numele Consiliului Local Udeşti, a depus la APIA Suceava mai multe documente fictive, cu scopul de a obţine ilegal subvenţii de la bugetul Uniunii Europene, în cuantum de 532.082,64 lei. În campania din anul 2012, Botezatu, printr-un intermediar, angajat al aceleiaşi primării, a prezentat, în numele Consiliului Local Udeşti, la APIA Suceava, documente şi declaraţii false, ce au avut ca rezultat obţinerea sumei de 315.314,37 lei din fonduri Fondul European pentru Garantare în Agricultură. În perioada 2010 – 2012, în legătură cu aceleaşi campanii, Botezatu a ameninţat şi constrâns direct şi prin intermediul unor factori politici, conducerea APIA Suceava şi pe angajaţii acestei instituţii, inclusiv cu demiterea din funcţie, să aprobe plata subvenţiilor din fonduri europene pentru imaşul comunal al comunei Udeşti, în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial pentru Consiliului Local Udeşti.
În campania din anul 2013, Botezatu, în calitate de primar al comunei Udeşti, a sprijinit-o pe Borza să obţină nejustificat, prin depunerea de documente fictive, în numele Asociaţiei Crescătorilor Animalelor şi Utilizatorilor de Păşuni Udeşti, de la APIA Suceava, suma de 416.782,62 lei, provenită din fondurile Uniunii Europene. Această sumă de bani, sub forma redevenţei, a ajuns ulterior în contul Primăriei Udeşti, al cărui ordonator de credite este Botezatu.
În cazul campaniei din anul 2014, pentru a obţine în mod ilegal subvenţii de la bugetul Uniunii Europene, Borza a depus la APIA Suceava mai multe documente fictive, în numele asociaţiei al cărei preşedinte este. În luna noiembrie 2014, Borza i-a determinat pe fermierii din comuna Udeşti să semneze ”Declaraţia – Anexa nr. 4”, prin care era împuternicită să depună cererea de subvenţie în numele asociaţiei, iar membrii acesteia îşi asumau responsabilitatea cerinţelor ce condiţionau acordarea subvenţiei. Ulterior, Borza a depus acest document la APIA Suceava, cu scopul de a înlocui acelaşi act, depus în luna mai 2014 şi care conţinea numai semnături fictive. Mai mult, prin ameninţare, Botezatu şi Borza au încercat să influenţeze depoziţiile unor martori, urmărind ca prin actele de control ce urmau a fi întocmite de APIA Suceava să nu se constate neîndeplinirea condiţiilor de eligibilitate a dosarului de subvenţie al asociaţiei respective, să nu fie stabilite creanţe de recuperat şi implicit existenţa unor fapte de natură penală.
(Agerpres/ FOTO jurnalul.ro)