Neamţ: Un urs a atacat oile de la o stâna din comună Ceahlău
Publicat de , 21 august 2018, 15:33
Un urs a atacat oile de la o stâna din comună Ceahlău, la 400 de metri de satul Pârâul Mare.
Oamenii s-au obișnuit cu vizitele sălbăticiunilor, unele dintre acestea intrând chiar în gospodarii.
De data aceasta, atacul a fost înregistrat ziua în amiază mare, ursul omorând 4 animale.
Stâna apartine Asociaţiei Crescatorilor de Ovine şi Bovine “Floare de Colţ”, iar miercuri, 22 august, se va întruni comisia de la nivel local pentru a stabili pagubele şi despăgubirile.
„Ataca, daca sunt prea multi! Acesta este al saselea atac de urs. Am avut si de lup. Nu sunt ursi adusi de prin alte parti, sunt de ai nostri. S-au înmultit. Pentru unii, animalele salbatice sunt mai presus si când te gândesti ca vine iarna, nu mai gasesc de mâncare prin padure si vin mai aproape de sat. Daca i-am scapat la carne, la animale…nu a dat la om pâna acum. Nici nu vrem sa ne gândim! La fiecare atac s-a facut comisie pentru despagubirea oamenilor, s-au facut hârtii catre Ministerul Mediului, însa nu s-a rezolvat nimic”, a declarat Dumitru Coroama, primarul comunei Ceahlau.
Urşii trăiesc într-un areal foarte mare, având la dispoziție suprafața Parcului Național Ceahlău, dar și fondul cinegetic al Asociației de Vânătoare și Pescuit „Lupul Cenusiu”, și cu toate acestea, specialiștii susțin că s-au înmulțit foarte mult.
„Atacurile sunt frecvente. Ursul s-a înmultit foarte mult în ultimii 10 ani, deoarece cota de extractie este mica. În fiecare an am cerut 2-3 ursi si s-a aprobat unul sau nici unul. De doi ani nu am mai avut cota, în conditiile în care ursul este vârful piramidei trofice si nu are dusman natural, în afara de om. Sunt ursoaice care fata si 3-4 pui. Exista filmari si cu 5 pui. Pe un fond cinegetic de 12.000 de hectare cu tot cu Parcul National Ceahlau, ajungi la peste 30 de exemplare si calculezi o rata de mortalitate la pui de 50%”, a spus Raul papalicef, presedinte Asociatia „Lupul Cenusiu”.
Conform datelor furnizate de reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Neamț, la evaluarea carnivorelor mari din perioada martie-mai 2018, pe cele 442 de fonduri cinegetice din județ au fost înregistrați 443 de urși, 284 de lupi, 195 de rași și 293 de pisici sălbatice. (Rador/FOTO agrointel.ro)