Iaşi: Institutul Regional de Oncologie va fi dotat cu al doilea accelerator de particule
Publicat de , 24 august 2018, 17:31
UPDATE – Managerul Institutului Regional de Oncologie (IRO), Mirela Grosu, a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că instituţia va avea încă un accelerator de particule.
Potrivit sursei citate, zilnic peste 140 de pacienţi sunt planificaţi pentru efectuarea de investigaţii la cele două acceleratoare de particule existente în cadrul unităţii medicale.
Din cauza numărului mare de solicitări, în prezent la Secţia de radioterapie din cadrul IRO Iaşi lista de aşteptare la cele două acceleratoare de particule este de două luni şi jumătate.
‘Suntem în perioada de derulare a procedurii de achiziţie pentru lucrări de construcţie a unui buncăr în clădirea de pe strada Ion Creangă, unde avem un spaţiu de cazare de 20 de paturi. Deasupra buncărului vom mai putea construi un spaţiu cu alte 20 de paturi. Din fonduri proprii vom construi structura de rezistenţă a buncărului, în valoare de 1,8 milioane de lei, iar Banca Mondială va amenaja interioarele şi va dota cu un accelerator’, a declarat Mirela Grosu.
Reprezentanţii Institutului Regional de Oncologie (IRO) din Iaşi au anunţat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că instituţia a intrat în posesia a două dintre cele opt unităţi mobile de screening de cancer de col uterin achiziţionate de Ministerul Sănătăţii cu fonduri de la Banca Mondială.
Managerul IRO Iaşi, Mirela Grosu, a declarat că unităţile mobile vor ajuta medicii să facă investigaţii medicale femeilor din 12 judeţe pentru depistarea de cancer de col uterin.
‘Suntem încântaţi că le avem pentru că putem să ne deplasăm în mediul rural. Sunt 12 judeţe din zona de nord est şi sud est, adică până la Tulcea, Galaţi, Constanţa. Este mult mai uşor pentru noi să mergem la pacienţi şi nu pacientul la o unitate sanitară. Probabil că în două săptămâni vor fi finalizate toate autorizaţiile şi vom pleca cu aceste unităţi la drum’, a spus Mirela Grosu.
Managerul IRO a declarat totodată că pe lângă înmatricularea maşinilor, întocmirea asigurărilor CASCO şi RCA, autorizarea sanitară a acestor unităţi sanitare mobile, mai este nevoie şi de angajare de personal.
‘Pentru cele două unităţi mobile avem nevoie de cel puţin trei şoferi, asistenţi medicali. Pentru recoltare probabil că vom încheia un parteneriat cu Universitatea de Medicină de Familie şi Spitalele Cuza Vodă şi Elena Doamna, pentru ca medicii rezidenţi să meargă cu aceste unităţi mobile şi să facă depistările de cancer de col uterin’, a declarat managerul IRO, Mirela Grosu.
Institutul Regional de Oncologie este unica unitate de profil din zona estică a României. (Agerpres/FOTO iroiasi.ro)