Gheorghe Flutur le cere oamenilor de afaceri din Botoşani şi Suceava să se asocieze pentru a se menţine pe piaţă
![Gheorghe Flutur le cere oamenilor de afaceri din Botoşani şi Suceava să se asocieze pentru a se menţine pe piaţă Gheorghe Flutur le cere oamenilor de afaceri din Botoşani şi Suceava să se asocieze pentru a se menţine pe piaţă](https://www.radioiasi.ro/wp-content/uploads/2018/08/parteneriat-primm.ro_.jpg)
Publicat de , 28 august 2018, 14:56
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a lansat, marţi, un apel către oamenii de afaceri din judeţele Botoşani şi Suceava să se asocieze pentru a se putea menţine pe piaţă, în condiţiile de concurenţă externă foarte puternică.
Flutur a declarat, la Botoşani, în cadrul unei întâlniri de lucru despre oportunităţile de dezvoltare în domeniul bioeconomiei în zona Suceava-Botoşani, că România este dominată de produse de import ca urmare a faptului că producătorii străini sunt puternici pentru că s-au asociat.
‘Oameni buni, vă mărturisesc că m-am întors şi am candidat pentru un nou mandat de preşedinte la CJ la Suceava, pentru că mi-am dat seama că trebuie să-mi folosesc experienţa de ministru, de om politic, de parlamentar în cultura asociativă ca să rezistăm pe piaţă. Nu vom rezista pe piaţă. Noi mâncăm mere, cartofi, carne din Polonia, pentru că au asocieri şi clustere. Poate că e un cuvânt mai greu de pronunţat pentru noi, dar cultura asociativă în aceste ţări… Uitaţi-vă la Ungaria, care e pe piaţa românească cu făină de grâu şi cu tot ce vreţi pe panificaţie, pentru că sunt asociaţi, sunt puternici şi statul lor îi ajută şi au foarte bună expertiză în asociere ca să intre pe piaţă. Să vă uitaţi la polonezi cât de agresivi sunt în asociere ca să pătrundă pe pieţe‘, a afirmat Flutur.
El a subliniat că înfiinţarea unui cluster Botoşani-Suceava ar putea constitui soluţia pentru dezvoltarea economică a celor două judeţe. El a reiterat nevoia operaţionalizării imediate a unui parc industrial care să funcţioneze în apropierea Aeroportului ‘Ştefan cel Mare’ şi care să asigure acces egal oamenilor de afaceri din Botoşani şi Suceava.
‘Am dat drumul să înfiinţăm parcul industrial din jurul Aeroportului ‘Ştefan cel Mare’ de la Suceava. Acolo am pus la dispoziţie 13 hectare de teren şi cu nouă pavilioane care au toate dotările, toate utilităţile, în buza aeroportului nostru, aproape de Suceava, aproape de Botoşani, şi vrem să facem parcul industrial. Suntem în faza studiului de fezabilitate, să vedem ce se cere, ce şanse sunt. O să se dezvolte o adevărată zonă industrială, dacă ştim să folosim inteligent acest parc şi să-l încredinţăm clusterului. Toate studiile arată că nu rezistăm provocărilor decât dacă ne asociem. Părerea mea este că trebuie să lăsăm orgolii, ambiţii, patriotismul ăla exagerat’, a adăugat Gheorghe Flutur.
Şeful CJ Suceava a participat, marţi, alături de primarul municipiului Suceava, Ioan Lungu, şi primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur, dar şi de reprezentanţii camerelor de comerţ şi oameni de afaceri din cele două judeţe la o şedinţă de lucru a clusterului Botoşani- Suceava.
Şedinţa a urmărit analizarea oportunităţilor de dezvoltare în domeniul bioeconomiei în arealul Suceava-Botoşani.
Clusterul a fost constituit în luna noiembrie 2016 şi care are ca misiune asumată dezvoltarea economică a arealului Suceava-Botoşani, prin valorificarea potenţialului existent la nivelul celor două judeţe şi crearea de noi locuri de muncă.
Clusterul vizează, pe termen scurt şi mediu, implementarea unor proiecte cu finanţare din fonduri nerambursabile şi din alte surse, în beneficiul membrilor asociaţi, respectiv IMM-urile din domeniul industriei bioeconomiei din cele două judeţe, Camera de Comerţ şi Industrie Suceava, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Botoşani, Consiliul Judeţean Suceava, Primăria Municipiului Suceava, Primăria Municipiului Botoşani, precum şi al Universităţii ‘Ştefan cel Mare’ Suceava – cu rol primordial în funcţionarea clusterului, dacă se au în vedere experienţa şi rezultatele obţinute în sfera cercetării şi inovării din industria alimentară şi nu numai.
În cadrul Clusterului, până la această dată a fost aprobată iniţierea demersurilor de constituire a Parcului Industrial Bucovina I, care va funcţiona în arealul Centrului Economic Bucovina Suceava, situat în vecinătatea Aeroportului Internaţional ‘Ştefan cel Mare’, Clusterul Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoşani urmând a fi unul dintre rezidenţii acestui parc industrial. În prezent, parcul industrial se află în etapa de constituire, domeniile de activitate ale acestuia urmând a fi stabilite şi în funcţie de cererea existentă. (Agerpres/FOTO primm.ro)