Vrancea: Primul aparat RMN, dat în folosinţă la Spitalul Judeţean de Urgenţă
Publicat de , 29 august 2018, 13:54
Spitalul Judeţean de Urgenţă ‘Sf. Pantelimon’ din Focşani a inaugurat, miercuri, un aparat pentru Rezonanţă Magnetică (RMN), în premieră pentru această unitate medicală.
‘Spitalul nostru nu a avut niciodată un aparat RMN, este pentru prima oară când beneficiază de un asemenea aparat. Este un aparat ultraperformant, care ne ajută foarte mult în actul medical’, a spus managerul SJU Vrancea, Constantin Mândrilă.
Deşi instalarea aparatului era prevăzută să înceapă abia din luna septembrie, s-a reuşit recepţia şi darea în folosinţă a acestuia cu patru luni mai devreme.
‘Am amenajat locaţia în timp record, ne-am dus imediat la minister şi ne-a devansat termenul cu 4 luni de zile (…). Zilele trecute am semnat procesul verbal de recepţie‘, a precizat Constantin Mândrilă.
Deocamdată, aparatul va fi folosit pentru pacienţii spitalului şi pentru cei care doresc investigaţii RMN cu plată, dar din primăvara anului viitor, spitalul intenţionează să intre în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru investigaţiile de tip RMN.
‘Pentru început, aparatul va funcţiona pentru pacienţii care sunt internaţi în spital. Cu CNAS (…) vom intra în contractare în primăvara anului următor, când se vor debloca fondurile şi când vom reuşi să încheiem contract. (…) După orele de program, în funcţie de medicii pe care îi vom identifica şi vor dori să facă interpretare şi să scaneze, vom face tarife la nivelul spitalului şi le vom publica în aşa fel încât cei doritori, care vin la spital, să poată să facă (n.r. investigaţia RMN) şi cu plată’, a declarat Constantin Mândrilă.
Aparatul se adresează unei game largi de patologii, dar medicii atrag atenţia că RMN-ul se poate face numai după ce s-au epuizat celelalte mijloace de investigaţie şi numai la recomandarea specialistului.
‘Avem un aparat performant, pot să afirm că este cel mai performant aparat de RMN aflat în judeţul nostru, cu un magnet puternic de 1,5 tesla, în care nu pot intra persoanele purtătoare de electrostimulator, claustrofobii şi comatoşii. Investigaţia presupune staţionarea pacientului într-un camp magnetic puternic, sub incidenţa undelor din frecvenţa radio. Se fac scanări într-un interval ce poate fi între 20 şi 45 de minute, cu o prelucrare ulterioară a imaginilor de ordinul miilor şi cu un timp necesar de interpretare, în funcţie de segment, de una-două ore. Pacienţii care pot fi investigaţi sunt dintr-o gamă largă patologică, de la afecţiunile cerebrale, la patologia osteo-articulară, la patologia abdominală, după ce s-au epuizat celelalte metode de investigaţie. Nu vom începe niciodată o examinare în patologie prin IRM, facem radiografia standard, clasică, care ne orientează, ecografia, ulterior, atunci când este necesar, examenul computer tomografic şi numai după aceea examenul de imagistică prin rezonanţă magnetică’, a spus dr. Cristina Filip, medic radiolog, şeful secţiei de radiologie a Spitalului Judeţean.
Aceasta a precizat că tehnica nu este iradiantă, dar, în unele cazuri, există contraindicaţii.
‘Menţionez că nu este o tehnică iradiantă, pentru cei ce se tem de expunerea la radiaţii gama. Se folosesc substanţe de contrast ca şi în investigaţia CT. (…) Patologia renală contraindică investigaţia cu substanţă de contrast’, a menţionat medicul radiolog.
Aparatul RMN a fost achiziţionat printr-un contract semnat, în primăvara acestui an, între Guvernul României şi Banca Mondială, în cadrul căruia au fost cumpărate, în total, 24 de astfel de aparate la nivelul întregii ţări. (Agerpres/FOTO adevarul.ro)